IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" предупреждава за спад на продажбите заради негативния имидж на Русия

Отрицателното развитие на ситуацията в Украйна може да има лошо отражение върху макроикономиката, прогнозират от дружеството

17:12 | 14.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Лукойл" предупреждава за спад на продажбите заради негативния имидж на Русия

Най-голямата частна петролна компания в Русия "Лукойл Холдингс" предупреждава за евентуален спад на продажбите в чужбина заради негативния имидж на страната, пише MarketWatch.

В своя тримесечен отчет, базиран на руските одиторски стандарти, компанията отбелязва, че „негативното възприемане на обществения имидж на Руската федерация от голяма част от държавите, в които оперира компанията... може да доведе до краткосрочен спад на приходите от търговска дейност“.

Освен това от "Лукойл" посочват, че „негативното развитие на ситуацията в Украйна може да има негативно отражение върху макроикономиката.... включително по-високи колебания на валутния курс и като цяло – влошаване на бизнес климата“.

От своя страна петролната компания не е включена в списъка със санкции на Запада, насочени срещу руски физически и юридически лица. Въпреки това предупреждението на концерна разкрива, че въпреки успокоителния тон на властите в Кремъл санкциите накърняват цялата икономика, като застрашават и компаниите, които не са засегнати директно от тях.

Печалбата на дружеството за първото тримесечие на 2014 г. спада с една трета въпреки нарасналото производство на нефт. Положителният финансов резултат на дружеството намалява заради извършени отписвания и обезценяването на рублата.

За периода януари-март печалбата на "Лукойл" възлиза 1,73 млрд. долара. За същия период на 2013 г. тя е била 2,59 млрд. долара. Приходите от продажби нарастват до 35,7 млрд. долара през първото тримесечие – или с 5,62% от 33,8 млрд. долара, реализирани година по-рано.

Към 16:50 часа българско време на борсата в Москва акциите на "Лукойл" поскъпват с 0,72% до 1 989,20 рубли за брой. До момента водещият индекс MICEX е нагоре с 0,52 на сто до 1 406,14 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
а ще ни споделиш ли кои от балканските държави имат рафинерия и колко работни места и данъци ни дава това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
друг е момента , че тези пинизи с РУСНАЦИТЕ ги направи дянкоффф..........-митнически складове, предварително плащане и други али бали......те затова си го прибраха ПОСЛЕ.......но да незаобиколим ФАКТОР СА.......МОНОПОЛИСТ.......ЕВАЛЛА МОЖЕМ САМО ДА СЕ УЧИМЕ ОТ ТЯХ........но не можем да се сърдиме на никого- костоффф шитна РАФИНЕРИЯТА, а на нас остави да ЛАПАМЕ МУХИТЕ.......с такива ДЪРЖАВНИЦИ- ЮНАЦИ ТОЛКОЗ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Що пък ОМВ? Можеш и на Шел да зареждаш. И на Еко е добре - важното е да не е на Лукойл! Само някой ден, на път за морето, малко преди Бургас ще видиш една отбивка за Лукойл-Нефтохим. Поспри се за 10 минути и ще видиш брандираните цистерни на всичките "конкуренти" на Лукойл да се циркулират "to and fro"! хахаха Ама ти си сипвай на ОМВ - лошо нема! Важното е акъл-море да не се вълнува! хахаха! Сигурно и ти си десен капиталист-русофоб путинофоб като безполовите ръководители на ЕС! И те не знаят, че 60% от нефта в Европа идва от Русия и алтернатива - йок! Поне за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
" ... основната причина за бойкота ми е да не отиват парите ми за война "----------------------Ако наистина имаш намерение да отстояваш подобен принцип, ще ти се наложи да се движиш с колело или кънки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
alwayastrue
преди 9 години
До сега не се бях замислял и по инерция си сипвах от Лукоил с 9ст отстъпка. От утре ги бойкотирам. ОМВ пускат и те карти за отстъпка, а и чувам, че бензинът им бил по-хубав. Но основната причина за бойкота ми е да не отиват парите ми за война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Не е верно това! Путин е велик и него санкции не го ловят. За кво им е на Лукои;л да продава в чужбинна? Те руснаците си имат всичко, сами са си пазар, сами си имат пари и зеленчуци и да здраствует Валдимир Валдимирович, най-вежливия сред хоратa :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още