IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл в преговори за покупка на вятърни паркове в България?

По всяка вероятност става въпрос за вече готов обект, като сумата на сделката може да достигне 50 млн. евро, разкрива РИА Новости

11:59 | 02.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл в преговори за покупка на вятърни паркове в България?

Руската нефтена компания „Лукойл“ в близко време може да сключи сделка за придобиване на вятърни паркове в България, пише РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Компанията води преговори за покупка на паркове от ветрогенератори с мощност над 20 мегавата (Мвт), като общата им стойност може да достигне 50 млн. евро, съобщава изданието. Приключването на сделката се очаква да стане в края на тази или началото на следващата година.

Предвижда се сделката да бъде осъществена чрез създаденото през май смесено предприятие LUKErg Renew, в което участват на паритетни начала дъщерната на Лукойл - „Лукойл Екоенерго“ и италианската ERG Renew (подразделение на ERG). 

Планираното придобиване на вятърни паркове не е първият проект на Лукойл в България в областта на „зелената“ енергетика. В момента компанията строи слънчев парк край Бургас с инсталирана мощност 1,25 мегавата на стойност 4 млн. евро. Очаква се той да влезе в експлоатация до края на годината.

Освен това Лукойл планира да построи в Узбекистан слънчев парк с мощност 100 мегавата с възможност за нарастване до 1 гигават (ГВт). Инвестициите в този проект може да достигнат 6 млрд. долара.

Представители от сектора за производство на вятърна електроенергия споделиха само, че към момента не им е известно към кои вятърни паркове е насочен интересът на Лукойл, но по всяка вероятност става въпрос за вече готов обект, а не за такъв, който трябва да се доизгражда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още