Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

М. Минков: Ако спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от страна на двустранната комисията, тя ще зацикля, изтъква журналистът

М. Минков: Ако спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Ако България спре Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз (ЕС), ефектът би бил опустошителен за отношенията между двете страни, заяви пред БНТ журналистът Мартин Минков. 

Още по темата

 „Договорът между двете страни не може да се свежда само до историята, до работата на (двустранната) комисия, той е основа за развитие на бъдещите отношения. В момента сме в деликатен период, тъй като предстои трудно решение относно началото на процес на преговори за присъединяване... Надявам се да не се стигне до блокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония... Ако Република Северна Македония се окаже спряна от нас, ефектът би бил опустошителен за нашите отношения. Но е необходим политически импулс. Очаквам го от евентуалната бъдеща междуправителствена среща преди окончателното решение за началото на преговорите“, изтъкна Минков.

По думите му темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията.

„Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от двете страни на комисията, тя ще зацикля… И от двете страни се стигна до свръхочаквания върху работата на комисията… Тази комисия трябва да е перманентна“.

Той отбеляза като недостатък липсата на взаимното отваряне на двете страни в икономически и в културен аспект.

„Фактите са свещени, коментарите са свободни. Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху фактите такива, каквито са, и на членовете от македонска страна, които държат на свободната интерпретация“, изтъкна още Минков.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
5
 
5
преди 1 седмица
И докога ще отстъпваме пред тая нагла измeт в името на двустранните ни отношения? ТЕ какво направиха за тия отношения, освен да ни нападат и да ни крадат историята? С такава напаст не става с добро, а само със сила. Трябва да им се заяви категорично и недвусмислено, че или ще спрат да ни крадат историята и да тероризират хората с Българско самосъзнание и да им нарушават човешките права - и ще обявят, че те като измислена държава на 65 години нямат НИКАКВИ претенции към историята ни, или няма да влязат НИКОГА в ЕС, поне докато ние сме там !!! Никакви компромиси повече !!!
1
 
8
 
4
преди 1 седмица
Защо в статията липсва, че този мартин минков е агент Максим, от 6-то на ДС? Това долно престъпно и-з-ч-а-д-и-е адово е било сътрудник на комунистическата власт и сега работи за неокомунистите от есср. Ама нали комунистите съпартийците на този минков създадоха македонската нация и език, как той ще е против своите съпартийци? Ето такива като този продадоха България преди на ссср за рубли и копейки, а сега на ессср за евра... Дано си купят лекарства и свещи с европарите...
1
 
7
 
3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Абе гърците ги накараха да си сменят името на държавата, нашите *** още на комисийки си играят, кво толкова има да се увърта и да се преговаря! Некадърници!
3
 
6
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Минков, докато гледаш на нещата по начина, по който гледа слабия и неуверения, си мислиш, че щяло да има катастрофални последствия...

В живота не е така. Този, който твърдо и с постоянство отстоява правата и вижданията си, бива уважаван и почти винаги е печеливш.
Мишоците, които все се страхуват да изкажат и защитят позиция, биват подритвани и неглижирани.

Голяма част от хората в Източна Европа го имат тоя комплекс за малоценност, насаден първо от Османската империя, после от Ссср. Все чужденците ги смятаме за голямата работа. Я само колко примери и изрази, като "да не се изложим пред чужденците" има.
Но е време да започнем да се държим като некомплексирана и отстояваща исканията си държава.
Никаква подкрепа на тия измислените "македонци" (всъщност сбирщайн от българи, сърби, турци, албанци и тн.) , докато не подпишат.
2
 
7
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Не АКО, а ТРЯБВА да бъде спряна, ако продължават с простотиите си. Гърция постигна своето, защото бяха единни, в този контекст не трябва да се позволява да се прокрадват подобни коментари!

Още от Централна и Източна Европа
Държавите в ЦИЕ трябва да си сътрудничат, за да развият капиталовите пазари