IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Ръстът на БВП през 2013 г. няма да надхвърли 2%

Страната може да излезе от стагнацията след 3 до 5 години, коментира бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин

12:46 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Медведев: Ръстът на БВП през 2013 г. няма да надхвърли 2%

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Русия за първите 8 месеца на 2013 г. е 1,5%, а за годината като цяло се очаква да достигне 2%, заяви премиерът на страната Дмитрий Медведев на заседание на руския Консултативен съвет за чуждестранни инвестиции, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Наскоро водещи международни организации преразгледаха прогнозите си за растежа на световната икономика – Международният валутен фонд понижи очакването си за световния БВП от 3,1% до 2,9%, Европейската банка за възстановяване и развитие я свали доста повече – до 1,8%, а Световната банка – от 2,4% до 2,2%“, припомни Медведев.

Той обърна внимание, че оценките се различават, но призна, че отразяват общото впечатление и усещане за случващото се в световната икономика.

„На този фон забавянето на икономическия растеж в нашата страна изглежда доста по-естествено, което, разбира се, не ни радва: за 8 месеца увеличението на руския БВП достигна 1,5%, а през 2015 г. бе 4,5%. Очакването за растежа се колебае в най-добрия случай в зоната около 2%“ за годината като цяло, подчерта руският премиер. Той констатира също, че ръстът в руското производство за съжаление е паднал „практически до нулеви стойности“.

По думите му състоянието на икономиката на страната до голяма степен зависи от световните процеси, но от тази обвързаност идват както плюсове, така и минуси. „Един от ключовите фактори е външноикономическата конюнктура, отчитайки, че икономиката ни е ориентирана към износ“, аргументира се Медведев.

Той обаче отбеляза, че въпреки тежката обстановка в световен мащаб останалите макроикономически показатели в Русия са до голяма степен стабилни. „Нивото на безработица е ниско, държавният дълг е малък, имаме на практика балансиран бюджет, стабилна валута и съвсем прилични, значителни валутни и златни резерви“, изтъкна руският премиер.

Същевременно той призна, че за дългосрочно развитие и постигане на нов качество на живота това явно е недостатъчно.

Междувременно бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин заяви, че федералният бюджет може да не успее да събере около 3 трилиона рубли (около 94 млрд. долара) от заложените приходи за следващите 3 години. „Общо за трите години зоната на риск е над 3 трилиона“, каза Кудрин в кулоарите на Световния икономически форум. „Още през тази година няма да съберем 900 млрд.“, добави той.

По думите му това е свързано със забавянето на икономическия растеж и свиването на приходите от данъци и от приватизирането на държавни компании.

Бившият министър отбеляза, че „през следващите години руската икономика е обречена на растеж около 3%“. Според неговата оценка през тази година ръстът ще бъде под прогнозираните от руското министерство на икономическото развитие 1,8% от БВП. „Ще бъде по-близо до 1,6% от БВП“, убеден е той.

„Затънахме в стагнация до уши“, коментира Кудрин. Той подчерта, че ако бъдат предприети бързо структурни реформи, страната може да излезе от стагнацията след 3 до 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още