IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Македония има исторически шанс, който възниква веднъж на поколение

Канцлерът стана третият западен лидер, който посети Скопие тази седмица преди референдума за промяна на името

17:29 | 08.09.18 г. 5
<p>
	Македонският премиер Зоран Заев и германският канцлер Ангела Меркел.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Македонският премиер Зоран Заев и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел посети Македония в събота, като стана третият западен лидер, който прави това тази седмица. Тя изрази подкрепа за правителството на страната преди референдума за промяна на името, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

На 30 септември македонските граждани ще гласуват за предложение за промяна на името на страната на Република Северна Македония, припомня изданието.

В изявление от Скопие Меркел благодари на премиерите на Македония, Гърция и България за политическата смелост да решат проблемите на Балканите. Тя изтъкна ролята на българския премиер Бойко Борисов за компромиса между Македония и Гърция, предава БНР.

На съвместната пресконференция с премиера Зоран Заев Меркел заяви, че референдумът на 30 септември е възможност пред страната да се отворят вратите на Европейския съюз и НАТО.

„Това е исторически шанс, който възниква веднъж на поколение. Не оставайте у дома. Възползвайте се от демократичната възможност да кажете какво мислите за бъдещето на страната ви“, допълни германският канцлер.

Промяната на името ще сложи край на дългогодишния спор със съседната страна и член на НАТО Гърция, която обвинява Македония, че предявява претенции към територията и историческото наследство на северната гръцка област Македония.

Споразумението между Гърция и Македония беше подписано през юни на брега на Преспанското езеро на границата между двете страни. То изисква одобрението на референдум и промяна на конституцията на Македония.

Германският канцлер пристигна в Скопие след австрийския й колега Себастиан Курц и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, които бяха в Македония, за да подкрепят „да“ на референдума.

В писмено послание до македонския си колега Георге Иванов в четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви: „Споразумението и членството на Македония в НАТО ще повишат сигурността, стабилността и просперитета на целия регион“.

Обществени допитвания показват, че македонските граждани ще подкрепят споразумението, но остава неясно дали участието ще бъде достатъчно за достигането на изисквания праг от 50%.

Консервативните опозиционни партии в Македония и Гърция остро се противопоставят на споразумението. По-късно в събота се очакват протести срещу споразумението в северния гръцки град Солун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още