IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните избори в Унгария – сериозно изпитание за Виктор Орбан

Унгарската опозиция предприема необичайни мерки преди местните избори

17:30 | 12.10.19 г.
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарските опозиционни партии се обединяват за пръв път преди местни избори в опит да се противопоставят на властта на премиера Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“. Добро представяне на изборите на 13 октомври, особено в столицата Будапеща, ще даде тласък на опозицията за парламентарния вот през 2022 г. Неуспех да си върне някои от големите градове обаче вероятно би означавал пети мандат за знаменосеца на европейските десни популисти, пише Bloomberg TV Bulgaria

Защо тези избори са от значение?

Орбан се завърна на власт след по-ранен 4-годишен мандат и пристъпи към изграждането на режим, който концентрира властта до безпрецедентна за Европейския съюз (ЕС) степен. Това накара блока да започне разследване срещу Унгария заради ерозията на върховенството на закона в нея.

Прокарваните от Орбан „нелиберални“ политики са обединение между национализъм, културен консерватизъм и мощно централизирано правителство. Почти тоталният контрол на „Фидес“ над кметствата из Унгария беше критичен за увеличаване на влиянието ѝ в страната.

Какво прави опозицията?

Опозицията се опитва да прекрати настоящата тенденция, залагайки на по-млади, по либерални градски райони, където избирателите са по-малко възприемчиви към твърдата антимигрантска и евроскептична риторика на Орбан.

Победа на местните избори може да помогне на тези партии да натрупат ресурси и видимост, която по-късно да използват като трамплин за парламентарните.

Защо опозицията смята, че има шанс сега?

Опозиционните партии се споразумяха за най-обширния съюз за последното десетилетие, като изпъчиха един единствен кандидат срещу управляващата партия в Будапеща и други метрополиси.

Целта е да се прекъсне магичната политическа формула на разделяне на опозицията, която стана дори по-ефективна, след като Орбан промени изборните правила, за да добави допълнително парламентарно влияние на събралите най-много гласове във всяка област.

Промяната засили господството на „Фидес“, като даде на партията парламентарно надмощие на всеки вот от 2010 г. насам, въпреки че тя печелеше само около половината бюлетини.

На изборита тази година в Будапеща Гергели Карасони, кандидатът на опозиционните партии, ще се изправи срещу 71-годишния кандидат на „Фидес“ Ищван Тарлош, настоящ кмет на града.

Цялата статия може да прочете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още