IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: България не обвързва строителството на Южен поток с цените на газа*

Русия и Словения са подписали финалното инвестиционно споразумение за изграждането на проектогазопровода, в момента текат преговорите с Италия

12:25 | 13.11.12 г. 2
Милер: България не обвързва строителството на Южен поток с цените на газа*

България не обвързва приемането на окончателното инвестиционно решение за своя участък от газопровода Южен поток с корекцията на цените на руския газ за страната, съобщи генералният директор на Газпром Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

На въпрос дали Газпром се е договорил за инвестиционното решение по Южен поток с България, която го обвързва с въпроса за цените на природния газ, Милер подчерта: „Тези въпроси не са взаимно свързани“.

"Що се отнася до коригирането на цените, всички необходими промени в договора за тази година вече бяха направени“, допълни той.

Премиерът Борисов обаче заяви по време на посещението си в Словакия, че от преговорите за цената на природния газ зависят следващите ни стъпки за Южен поток. Той подчерта, че за България по-изгодни ще са краткосрочните договори за период до 6 години, тъй като се очаква да започнем добив на синьо гориво от находищата в Черно море, които се проучват в момента.

Междувременно стана ясно, че Русия и Словения са подписали финалното инвестиционно споразумение за изграждането на проектогазопровода Южен поток, съобщи информационната агенция Интерфакс.

Споразумението е било подписано от руския премиер Дмитрий Медведев и министър-председателя на Словения Янез Янша на тържествена церемония в Москва.

Агенцията припомня, че наскоро Русия подписа окончателните инвестиционни споразумения за Южен поток с Унгария и Сърбия. Остава да бъдат парафирани споразуменията с България и Италия.

В момента представители на италианската страна са в Москва, за да преговарят с „Газпром“. Очаква се инвестиционното споразумение в България да бъде подписано този четвъртък (15 ноември).

Още миналата седмица „Газпром“ съобщи, че е на финалната права по уточняването на условията за строителството на тръбата, чието изграждане се оценява на 20,5 млрд. долара.

Марлене Холцнер, говорител на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер, обаче отбеляза преди няколко дни, че европейските власти все още не са уведомени за окончателния маршрут, по който ще премине проектогазопровода.

"Не смятаме, че това е окончателното инвестиционно решение за реализацията на проекта“, коментира тя.

Според руската преса обаче реалното строителство на тръбата започва още на 7 декември. Тогава на руския бряг на Черно море, в близост до пристанищния град Анапа, ще бъде направена първата копка на газопровода.

По последна информация генералният директор на руският газов гигант Алексей Милер ще пристигне утре в България.

* Актуализирано към 16.04 ч. с визитата на Алексей Милер в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Здравейте, Благодарим за забележката, коригирано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
За вас разлика между Словакия и Словения има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още