IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Новото име на Македония може да промени цяла Югоизточна Европа

Според върховния представител по сигурността на ЕС споразумението между Скопие и Атина е уникална възможност за постигане на мир в целия район

19:36 | 15.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Македонският премиер Зоран Заев, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и&nbsp;върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Македонският премиер Зоран Заев, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. Снимка: Ройтерс

Споразумението за промяна на името на Македония може да окаже широко положително въздействие върху всички страни от Югоизточна Европа, смята върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини, цитирана от Euracitv.

В интервю пред гръцката медия Athens-Macedonian News Agency (AMNA) Могерини отбеляза, че Преспанското споразумение между Гърция и Македония е „уникална възможност за помирение в Югоизточна Европа“. 

Тя похвали и гръцкия премиер Алексис Ципрас, както и македонския му колега Зоран Заев за „политическата смелост“, която показаха при подписването на историческото споразумение.

„Имах привилегията да присъствам на подписването на споразумението от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев през юни край езерото Преспа. Двете страни показаха политическа смелост, лидерство, отговорност, неуморно работещи, за да преодолеят старите различния и трудности, с цел да се постигне този исторически договор, който беше приветстван от цяла Европа“, заяви Могерини.

Тя също така заяви, че осъзнава „чувствителността“ и сложния исторически контекст на проблема. Според Могерини понастоящем съществуват две процедури на национално ниво за изпълнението на споразумението и в двете страни и те трябва да бъдат защитени и зачетени.

„Нашата позиция е ясна: Европейският съюз напълно подкрепя постигнатото споразумение. Това е уникална възможност за помирение на страните от Югоизточна Европа“, сподели още тя.

Попитана дали ще се ускорят процедурите по приемането на Македония към ЕС, ако резултатът от гласуването бъде положителен, Могерини отговори, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения играят решаваща роля в ангажимента на блока към този район и са ключови принципи при процеса на разширяване.

„Разрешаването на такъв труден въпрос има голяма значение за региона, но също така е и възможност за напредък по пътя на страната към ЕС“, заяви Могерини, добавяйки: „Ако тази инерция се използва разумно, за да напредне и работата по реформите, които са необходими, ние ще постигнем значителен напредък в преговорите“, допълни тя.

Според нея постигнатото историческо споразумение може да допринесе съществено за трансформацията на целия регион на Югоизточна Европа. Насърчаването на добросъседските отношения помага на страните от ЕС да работят заедно, включително в области като сигурност и миграция.

„Кризата с бежанците ни показа, че войните, започващи далеч от Брюксел или Атина, оказват влияние в Европа. Западните Балкани са в сърцето на Европа, ние сме взаимосвързани“, отбеляза категорично Могерини.

„Вярвам, че заедно можем да постигнем много за просперитета, сигурността и стабилността на всички наши граждани“, добави тя.

Могерини коментира и ситуацията на Сърбия и Косово, която от мнозина специалисти е определяна като дестабилизиращ фактор на Западните Балкани.

Според нея целият регион ще се възползва от ефектите на споразумението. То може да нормализира отношенията между Сърбия и Косово и да помогне за присъединяването им към ЕС.

„Споразумението от Преспа показва, че с политическа смелост и решителност могат да бъдат преодолени и най-заплетените въпроси“, заяви Могерини.

Тя подчерта, че диалогът между Белград и Прищина има за цел да насърчи сътрудничеството, да доведе до нормализиране на комуникацията между двете държави и да постигне напредък по пътя им за членство в ЕС.

„Ще продължа да работя интензивно и с двете държави за цялостното и устойчиво споразумение, което ще бъде подкрепено от международната общност. Като подчертах в редица случаи, това споразумение би било в съответствие с международното право и с ценностите на ЕС“, заключи Могерини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още