IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощният корупционен скандал вреди сериозно на турската икономика

Заради разкритията от последната седмица турската лира падна до ново рекордно ниско равнище

11:09 | 23.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мощният корупционен скандал вреди сериозно на турската икономика

Заради възможни подкупи и корупция от вторник насам в Турция са арестувани 89 лица. Сред тях са видни бизнесмени и синове на министри от кабинета на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.

В събота освен всичко друго бяха възбудени и наказателни производства срещу синовете на двама от основните министри, предават няколко медии. Очевидно във връзка със скандала Ердоган е заплашил някои чужди посланици с експулсиране. Опозицията на свой ред обвини министър-председателя, че сега действа като „диктатор“.

Срещу синовете на министъра на вътрешните работи Муамер Гюлер и министъра на икономиката Зафер Чаглаян разследващ съдия в Истанбул е наредил мерки на неотклонение, съобщават телевизиите NTV и CNN - Turk. Синът на министъра на околната среда Ердоган Байрактар обаче е бил освободен след няколко часа разпит от прокурори и съдии. Междувременно Гюлер е предложил да подаде оставка, но засега няма отговор от Ердоган. 

И срещу шефа на държавната банка Halkbank Сюлейман Аслан и един строителен предприемач е било възбудено наказателно производство, пишат вестниците в страната. Най-сериозното обвинение: Обръчът е организирал незаконни сделки за злато между Halkbank и подложения на санкции Иран. Заподозрените са обвинени в подкуп на други висши държавни служители, измами и пране на пари.

Ердоган, чиято партия трябва да се изправи през март пред важни местни избори, осъди действията на съдебната система като клеветническа кампания и реагира с рокади на ключови постове. Само в петък 17 служители на полицията и съдебната система са били уволнени, съобщиха няколко медии.

Скандалът прави публичен един отдавна тлеещ спор в управляващата партия. От една страна са привържениците на Ердоган, а от друга страна - последователите на Фетхуллах Гюлен. Ислямският проповедник, който живее в САЩ, има голямо влияние в турската държавна бюрокрация - дори и в полицията и в съдебните среди.

И докато прокурорите подготвят серия от процеси, шансовете за примирие между двете фракции са сведени до минимум. Сега изглежда, сякаш привържениците на Ердоган ще разпилеят религиозните консерватори, а през  следващата година и половина престоят три важни избори.

Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
Fiscalist
преди 10 години
Добри пари се вадят от $/TRY. Надявам се кризата им да се задълбочи, а ако може и някой преврат ще е най-добре, ще ми засили доходността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
trendline
преди 10 години
Ердоган си беше повярвал , че е наистина голяма работа. Точката на зенита на Турция мина преди 2-3 години. Сега се очаква или плавно или стремоглаво спускане на икономиката. С обезценяването на на турската лира (стимулиране на износа) омекотиха и отложиха кризата в икономиката. До скоро самата Турция беше системно важна за Запада. През последните 20 години се изсипаха милиарди долари и евро. Дадоха им технологии, предоставиха им и пазари на които да изнасят. Сега усеща губещата подкрепа отвътре и отвън и хапе наред. Ако не беше се разправил с военните , те същите щяха да направят преврат до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още