IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската фондова борса нарасна с 33% от дъното през март

Руският капиталов пазар е третият най-добре представящ се в света за последните три месеца

17:01 | 26.06.14 г. 6
Московската фондова борса нарасна с 33% от дъното през март

В средата на март, след като наложи санкции на Русия по повод кризата в Украйна, Белият дом направи смели прогнози за развитието на фондовия пазар.

"Aко бях на ваше място, не бих инвестирал в руски акции в момента", пошегува се прессекретарят Джей Карни, "освен ако не скъсите".

Три месеца по-късно именно тези коментира изглеждат като шега, пише Financial Times. Руските пазари поеха рязко нагоре, като много от сините чипове в страната излязоха на плюс от началото на годината.

Въпреки тежките боеве в Източна Украйна пазарът приветства теоретичното прекратяване на огъня между Киев и бунтовниците, както и продължаващите разговори между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко.

През последните три месеца руският бенчмарк MICEX постигна третия най-добър резултат в целия свят, повишавайки се с 33 на сто от най-ниското си ниво от средата на март. Само от вторник насам, когато Путин призова Горната камара на парламента на Русия да отмени мандата за изпращане на войски в Украйна, индексът добави 3,8 на сто.

Въпреки че САЩ и Европейския съюз (ЕС) едновременно предупредиха за възможно разширяване на санкциите срещу Русия, инвеститорите пренебрегнаха заплахата.

Сред най-добре представящите се компоненти на индекса бяха тези, които се смятат за най-застрашени от евентуалните нови санкции. Газовата група Новатек разшири капитализацията си с 37 на сто, въпреки че през март Министерството на финансите на САЩ наложи санкция на акционера в дружеството Генадий Тимченко.

Акциите на Роснефт пък поскъпнаха със 17 на сто, след като главният изпълнителен директор Игор Сечин бе санкциониран през април. По този начин дружеството вече излезе на плюс за 2014 г.

Капитализацията на държавния кредитор VTB се увеличи с близо 40 на сто след тригодишното дъно през март, въпреки че банката също се възприема като потенциална мишена на американските санкции.

Списъкът с други руски държавни компании, които се представя добре, включва най-големият кредитор в Русия Сбербанк, чиито книжа поскъпнаха с 23 на сто от отчетения през март минимум, както и Газпром, чиято капитализация се разширява с 30 на сто от март насам.

Брокери на местния пазар коментират, че не всички купувачи на Московската борса са разчитали само на късмет. На сутринта на 7 май, например, BCS Financial Group отбеляза, че много от местните инвеститори внезапно са разширили дългите си позиции, обръщайки няколкомесечната низходяща тенденция.

Няколко часа по-късно Владимир Путин неочаквано изрази подкрепата си за предстоящите президентски избори в Украйна и се опита да се дистанцира от проруски настроените сепаратисти в Украйна. Бенчмаркът MICEX приключи деня c ръст от 5 на сто.

Игор Сечин похарчи около 30 млн. долара за акции на Роснефт в дните след първия кръг от санкции. Към днешна дата компанията добавя 10 на сто към пазарната си капитализация от началото на годината.

"Бизнесмените трябва да се опитат да се възползват от всяка ситуация", посочи впоследствие той.

Леонид Микелсън, главен изпълнителен директор на Новатек, също закупи акции на няколко пъти през март и април, в съответствие с регулаторните режими.

Пазарният отскок на Русия съвпадна с по-широкото възстановяване на развиващите се пазари. Изготвяният от MSCI индекс за развиващия се свят се покачи с близо 14 на сто от март насам.

"Русия се движи в синхрон със световните нововъзникващи пазарни потоци", посочи Стивън Дашевски, основател на фонда Dashevsky & Partners. По думите му разширението на финансовите потоци към развиващите се пазари са били "спасителен" момент за Русия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Хахах Мави-то се настървява както стар бик на червени прашки като види положителна новина за Русия и веднага дави, потапя и громи класовия смъртен враг.Да погледнем цифрите.От двата основни руски индекса MICEX от началото на годината е на минус 1.03% това е индекса им рубли. По представителния им (за външните инвеститори, които са водещи за всеки нововъзникнал пазар) индекс RTS в долари, е на минус 3.53%. За сметка на това омразния Дау е на плюс 2.46%. Та кой потъва и кой расте.... със смях оставам на вас да прецените. И понеже Тошко почти бе еякулирал над новината за 2.9 % спад на на САЩ за Q1 2014 спрямо Q4. 2013 и колосалните 0,2% ръст на Русия, много ми е чудно след 2-3 седмици като излязат данните за Q2 дали ще е толкова екзалтиран и дали въобще ще коментира. На всеки мисля е ясно на какво се дължи спада в САЩ, като и че с ръст като този Русия е за никъде. Пък си се смейте, плюите ме, наричайте ме русофоб и слагайте минуси на воля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Скива ли, че пак познах! Сега изясни ли ти се? хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Руската борса се срина когато Путин нападна Украйна и анексира Крим и се възстанови след като положението в Русия се успокои. Реално идексът е на нула за последните 6 месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Нямаш правилния класов подход, затова не разбираш! Сигурно си червен русофил, национален предател и член на ДПС!Тези сложни казуси са само за млади, красиви и образовани капиталисти и убедени антикомунисти-русофоби! Изчакай, всеки момент - тукашните представители на тази каста ще ти го обяснят... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
ей сега им се разката мамата на руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Не мога да разбера. Едните ги санкционират - борсата им фърчи. Другите налагат санкции - борсата им пада. Излиза, че да си санкциониран е добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още