IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ даде предварително одобрение за изплащане на част от заема за Украйна

Киев има 2 месеца изпитателен срок да докаже, че ще осъществи реформите, преди "замразеният" през миналата година транш да постъпи по сметките на страната

09:12 | 19.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард (вляво) и президентът на Украйна Петро Порошенко (вдясно) по време на срещата им в Киев през септември 2015 г. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард (вляво) и президентът на Украйна Петро Порошенко (вдясно) по време на срещата им в Киев през септември 2015 г. Снимка: архив, Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) даде предварително одобрение за изплащането на следващия транш от спасителния заем за страната, съобщава Wall Street Journal. За да си осигури изплащането на средствата, новото правителство в Киев обеща да предприеме мерки за борба с корупцията и да затегне бюджета, посочва изданието.

Траншът беше “замразен” през миналата година заради критиките към нежеланието на властите в страната да осъществят важни бюджетни и пенсионни реформи.

Споразумението проправя пътя за официално одобрение на транша в размер на 1,7 млрд. долара от борда на МВФ. Средствата са необходими на Украйна, за да остане в състояние на платежоспособност. Първо обаче правителството трябва да докаже, че ще изпълни обещаните реформи.

"Неотклонното осъществяване на структурни и институционални реформи сега е много важно, за да се превърне възстановяването в силен и устойчив растеж", коментира Рон ван Руден, ръководител на мисията на Фонда за Украйна.

Предвижда се отлагане на изплащането на средствата за два месеца. Това ще е нещо като изпитателен срок за властите в Украйна, обясни още ван Руден. По думите му украинското правителство “трябва да покаже непоколебима решителност в борбата срещу корупцията като лакмус за способността на правителството да запази широката вътрешна и международна подкрепа за своите политики”.

Изданието припомня, че през април се осъществиха серия промени в кабинета на Украйна, които поне засега решиха политическата безизходица, в която изпадна страната заради сринатия рейтинг на бившия премиер Арсений Яценюк и разрива в отношенията му с президента Петро Порошенко. Постът на Яценюк беше поет от Володимир Гройсман, който обеща да продължи с реформите, за да си осигури необходимото за страната му финансиране от Запада.

Изпитателният срок за Украйна обаче подчертава предпазливостта на Запада и недоверието към намеренията на Киев да ускори реформите.

Ройтерс припомня, че през миналата седмица мисия на МВФ беше в Киев, за да оцени напредъка с реформите и състоянието на икономиката. Ван Руден признава, че има известен напредък, но подчертава, че правителството трябва да подобри прозрачността и върховенството на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
абе нещо не се чува нищо повече за оня Яйцето да не се е ударил у некой стълб без да иска или да се е подхлъзнал у банята като Березовския ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ще дадем, ама другия път :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още