IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ очаква 3,5% ръст за Естония

Фондът дава положителна оценка на икономическите перспективи на страната, очаква „сдържана“ инфлация

16:26 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ очаква 3,5% ръст за Естония

Международният валутен фонд (МВФ) даде положителна оценка на икономическите перспективи на Естония във вътрешен доклад, публикуван днес, предаде ДПА.

Според организацията малката балтийска страна с население от 1,3 милиона души е единствената страна от Европейския съюз освен Швеция, чийто бюджетен дефицит не надвишава лимита, определен в критериите от Маастрихт - факт, който помогна на Естония успешно да премине към към еврото на 1 януари тази година.

"През първата си година в еврозоната . . . естонската икономика ще се ускори до около 3,5 процента", посочва МВФ.

Фондът обаче предупреждава, че безработицата в страната е висока и може да се задържи на това равнище заради "несъответствие на квалификацията" на трудовата сила в бъдеще.

Прогнозира се също така през 2011 г. инфлацията в Естония да се ускори до около 4 процента, но при "сдържано" равнище на основната инфлация.

На 6 март в страната ще се проведат всеобщи избори, които се очаква сегашният премиер Андрус Ансип да спечели с лекота.

Въпреки свиването на икономиката с 14 процента през 2009 г., правителството на Ансип успя да вкара Естония в еврозоната и страната спечели одобрението на ЕС и международната общност с безкомпромисния си подход към балансиран бюджет, припомня ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още