IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предлага повишаване на акциза за някои луксозни стоки в Румъния

Мярката цели да компенсира приходите, които няма да постъпят в румънския бюджет след понижаването на ДДС за хляба от септември

21:08 | 14.08.13 г. 1
МВФ предлага повишаване на акциза за някои луксозни стоки в Румъния

Повишаването на акциза на някои луксозни стоки ще компенсира понижаването на данък добавена стойност за хляба в Румъния, заяви Гийермо Толоса, представител на Международния валутен фонд за Румъния и България, съобщи БТА.

По думите на Толоса новото споразумение между Румъния и МВФ не предвижда повишаване на данъците.

Изявлението на представителя на МВФ, идва след като румънски вестници публикуваха днес информации, че се планира увеличение на данъците от догодина, тъй като правителството не може да събере приходите, които си е поставило за цел.

От 1 септември Румъния предвижда да намали данък добавена стойност върху хляба и хлебните изделия на 9%. В момента ДДС в Румъния е 24%, след като през 2010 г. беше увеличен с 5 процентни пункта.

Понижаването на данъка ще има положително въздействие заради намаляването на цената на хляба с 10-15% от 1 септември, пише по темата вестник "Капитал" и допълва, че има споразумение между правителството, работодателите и големите търговски вериги, че цената на хляба и на хлебните изделия ще бъде намалена с 10-15% от 1 септември.

При понижаването на ДДС за хляба румънското правителство трябва да замести приходите, които няма да постъпят в бюджета (около 80 милиона леи за последните четири месеца на годината), с повишаване на други такси: акцизите  за луксозни стоки (бижута, кожарски стоки и автомобили над 3000 куб.м) и тези на алкохола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Акциза за луксозни стоки трябва да е най-високия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още