IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ работи с властите в Югоизточна Европа относно евентуален фалит на Гърция

Фондът съветва дъщерните дружества на гръцките банки в България, Румъния, Македония, Албания и Сърбия да гарантират, че разполагат с достатъчно активи

09:45 | 11.05.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ работи с властите в Югоизточна Европа относно евентуален фалит на Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) работи с националните власти в Югоизточна Европа относно плановете за действие при извънредна ситуация на гръцки фалит, заяви високопоставен представител на институцията. Това бе едно от редките публични признания, че регулаторните органи се подготвят за потенциален срив в хода на преговорите за продължаване на помощта за Атина, пише The Wall Street Journal.

Гръцките банки са големи играчи в някои от финансовите системи на своите съседи. В България дъщерни дружества на National Bank of Greece SA ca Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank Ergasias, които притежават около 22% от банковите активи, приблизително колкото гръцките банки притежават в Македония. Гръцките кредитори са активни и в Румъния, Албания и Сърбия.

"Ние сме в диалог с всички тези страни", заяви Йорг Дикресин, заместник-директор на европейския отдел на МВФ. "Ние говорим с тях за плановете за извънредни ситуации и какви мерки могат да вземат".

Като част от дискусиите, МВФ е поискал от националните надзорни органи да се гарантира, че дъщерните дружества на гръцките банки имат достатъчно активи, които могат да обменят срещу аварийно финансиране от собствените им централни банки, и че депозитните осигурителни средства са в достатъчен обем.

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори напредват бавно въпреки предупрежденията от гръцки официални представители, че правителството е близо до изчерпване на парите.

"Би било глупаво за всеки, занимаващ се с политика по света, да не се притеснява на този етап", заяви Дикресин.

Европейските власти не очакват особен пробив в преговорите по време на срещата на финансовите министри от валутния съюз в понеделник. Това означава, че гръцките банки ще останат под натиск, зависейки от сравнително скъпата ликвидност от Гръцката централна банка и на програмата за спешна ликвидност на ЕЦБ ELA.

Като цяло, МВФ смята, че дъщерните дружества на гръцките банки в Югоизточна Европа ще могат да издържат на евентуален крах на техните компании майки. "Нашата оценка за гръцките банки в този регион е, че те са доста ликвидни. Не виждаме сериозен отлив на депозити", каза Дикресин.

Тъй като те са дъщерни дружества, а не клонове, кредиторите трябва да притежават свои собствени капиталови буфери и могат да се рефинансират чрез националните централни банки. Това ще направи по-лесно отделянето от техните банки майки, ако е необходимо.

Въпреки това МВФ призова националните надзорни органи и правителства да следят отблизо ситуацията. "Има значителен мониторинг и нашият съвет е, че това трябва да продължи", каза още заместник-директорът на европейския отдел на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Прав си , в тая ситуация ако гърците бяха на наше място , ми е бедна фантазията какви финансови пируети щяха да се завъртят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 5
Ironhorse
преди 8 години
Горе-долу ще получи същата сума и за периода 2014-2020.Е, та това са по около 3 милиарда евро годишно !!!*** никога не може да изкара толкова пари и буквално да ги пльсне в Гърция.Да не говорим, че ако Гърция излезе от ЕС и мине в руската орбита, означава и ембарго. Направо отиват не с 300 милиарда назад (неотменими дългове), а направо се заорават за поне 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Ами и за *** стана ясно, че Гърция е във фалит.Въпросът сега е да се обяви ли официално фактът или да се потулва с още пари на данъкоплатците от Северна Европа.Спечелването на изборите във Великобритания, поставят целия ЕС в плоскостта на дерегулация на бизнеса и връщане на някои права делеригани към ЕК.Великобритания е стожер на дясната политика и икономиите, което от своя страна е в противовес на гръцката политика.ЕС трябва да избира или да спасява Гърция или да предоговаря правилата за да остане UK в ЕС.Като гледам, и пак гледам, и без очила се визда че Гърция е едва 2 % от БВП на ЕС, докато Великобритания е около 11 %.Освен това Великобритания е постоянен член на СС към ООн и е ядрена сила.ЕС неминуемо ще трябва да се реорганизира, което е за добро, към дясна политика, така че Гърция утича.Относно страховете че щяла да попадне в мрежата на *** ...Гърция за седем години от 2007 до 2013 е получила около 25 милиарда евро от еврофондовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Хайде започна се.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
forum_rookie
преди 8 години
Оп-а, предният ми коментар беше за ей тази днешна статия в Investor-а: http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/faber-evropa-niama-da-pozvoli-grexit-zaradi-straha-ot-rusiia-194435/. Ама от много кеф, орг*азм*ът* ми дойде малко преждевременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
forum_rookie
преди 8 години
А бе, хора, чета коментарите по-долу и се чудя: къде отиде вездесъщият пазар, каво стана с неговата невидима но (все правилно) направляваща ръка?...А то сега - "вход към Средиземноморието", Русия, Китай... все пазарски съображения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 0
Dury
преди 8 години
Мдам,много неприятно.Току що чух как Ханке,каза че при фалит на Гърция,четирите и най-големи банки ще кажат Бум.На въпроса на журналистката какво можем да направим,отговора му беше : - Молете се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Dury
преди 8 години
Извинявам се,ако има неразбиране.Не се заяждам.Поздрави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Нали казвал защо казвам на тия институции: баМки? Защото:1. ...там са набамкани ного мангизи;2. ... отвреме-навреме някоя казва "БАМ !!!!" - и - няма. :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Именно и аз казвам, че Алфа не е дъщерна на NBG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още