IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Ще участваме в третата програма за Гърция само при „прическа“ на дълга

Дебатът по различни процедурни въпроси в гръцкия парламент забавя гласуването по споразумението

07:41 | 14.08.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Ще участваме в третата програма за Гърция само при „прическа“ на дълга

За Международния валутен фонд (МВФ) опрощаване на част от дълга на Гърция от страна на ЕС е абсолютна предпоставка за участието му в третата спасителна програма за силно задлъжнялата държава от еврозоната.

МВФ ще обсъди възможността за "отпускане на допълнително финансиране" веднага след като правителството в Атина приеме необходимите мерки за реформа и след като се вземат "мерки за облекчаване на дълга", заяви ръководителят на мисията на МВФ в Атина Делия Велкулеско в четвъртък, цитирана от AFP.

"Ние очакваме да изготвим подробна програма (за реформа) с (гръцките) органи и да вземем решение с европейските партньори за облекчаване на дълга на Гърция“, заяви представителят на МВФ.

Фондът заедно с Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и спасителния фонд на еврозоната (ESM) участва в преговорите за трети пакет от помощи за Гърция, но сега дава ясно да се разбере, че ще участва във финансирането, само ако гръцкият дълг бъде направен "устойчив".

Особено Германия се противопоставя на по-нататъшно облекчаване на дълга на Гърция. В същото време федералното правителство, както и други партньори от еврозоната, гледат на участието на МВФ в пакета от помощи като на основно изискване. Преди дни финансовият секретар на Германия Йенс Спан призова МВФ да даде ясен ангажимент за своята роля в евентуалната нова програма за помощи.

Междувременно дебатът по различни процедурни въпроси, разгорял се в нощта срещу петък в парламента на Гърция, забавя гласуването по споразумението с кредиторите.

Председателят на гръцкия парламент Зои Констандопулу, един от лидерите на протестно настроените в управляващата партия Сириза, е игнорирала напълно призива на премиера Алексис Ципрас за проучване и приемане на текста на законопроекта за финансовата помощ още в четвъртък преди планираната за петък среща на Еврогрупата.

Гръцките депутати не могат да пристъпят към обсъждане на въпроса по същество заради редица процедурни въпроси, повдигнати от председателя на парламента. Това означава, че гласуването по споразумението се отлага с най-малко няколко часа.  

Гласуването в Атина може да коства властта на Алексис Ципрас, ако броят на депутатите, които го подкрепят, падне под 120.

Освен гръцкия законодателен орган парламентите и на други страни от еврозоната трябва да гласуват спасителната програма, от която Гърция спешно се нуждае, за да изплати на 20 август 3,2 млрд. евро дълг към Европейската централна банка.

Финландия е готова да окаже подкрепа. Това стана ясно от думите на финландския министър на финансите Александер Стуб. Той съобщи, че Голямата комисия на финландския парламент е дала на правителството мандат да подкрепи програмата. По-рано тази седмица Стуб посочи, че Финландия е готова за два варианта на развитие на ситуацията около Гърция - постигане на споразумение през август, при което няма да е необходимо междинно финансиране, и нужда от мостово финансиране.

Общото мнение сред държавите членки на еврозоната е, че трябва да се сключи финална сделка, а не да бъде предоставян втори мостов кредит.

А според Bloomberg парламентът на Германия може да гласува по предоставянето на третия пакет финансова помощ за Гърция във вторник. Гласуването по споразумението между Атина и международните кредитори ще се състои, ако съответните споразумения бъдат одобрени от Еврогрупата на срещата в петък.

В случай, че споразумението не бъде одобрено, ще останат плановете за предоставянето на нов мостов заем на Гърция в размер около 6 милиарда евро. По думите на председателя на Бундестага Норберт Ламерт такъв кредит може да бъде разгледан в бюджетната комисия в Бундестага.
  
Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Поне от година насам пиша за това, че политиката на Гърция или политиката по предоговаряне на дълговете ще завърши с успех за правителството в Атина; въпреки, че многобройни псевдо експерти проглушаваха аудиторията със заплахи колко тежко би станало за гърците.Ако все още има такива, които вярват, че европейските кредитори ще наложат волята си над Гърция нека внимателно да прочетат и вникнат в съдържанието на изявлението на МВФ особено в тази част, в която се сочи, че отписването *** дълга е абсолютна предпоставка. Нека се опитам да очертая тежкото положение на гръцкия народ:1. Рекорден ръст на гръцкия туризъм; 2. Втора спасителна програма за 80 млрд.3.ново отписване на 30-50% от гръцкия дълг. България е на противоположния полюс:1. Рекорден спад на туристи в България; 2.дефлация; 3.най- мащабната кражба от началото на прехода (КТБ) и нови заеми .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Прическата ще е тип гребен. Едните ще ги острижат на нула номер, а на другите ще им върнат всичко :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Най често в такива случаи се използува термина " подстригване на дълга"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 8 години
хъм , инфлацията явно е неприложима във валутните съюзи за намаляване на дълга :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Black and white cat-
преди 8 години
Пробвайте подстрижка вместо прическа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
пирамидата инак рухва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Само гледайте как ще им резнат едни поне 25-30% от дълга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
мхм...ми да почваме и ние да взимаме заеми, щом няма да се връщат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Felbuzz
преди 8 години
ахахх е не, казва се подстригване на дълга....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Felbuzz
преди 8 години
ахахх е не, казва се подстригване на дълга....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още