IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Скептични сме към отлагането на гръцкия транш

Фондът отговаря на девет въпроса, свързани с гръцката криза и просроченото плащане

16:12 | 02.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) е скептично настроен към молбата на Гърция за отлагане на плащането на траншовете. 

Фондът признава, че страната може да кандидатства за отлагане на сроковете за плащане. Въпреки това обаче имало "дългогодишен принцип" изплащанията да не се отлагат. Опитът е показал, че това не е решение, смятат специалистите на огранизацията.

В сряда вечер МВФ публикува на сайта си документ с девет въпроси и отговори за МВФ и Гърция, с който се опитва да намери баланс между спасяването на Атина и съмненията и обвиненията за специално привилегировано отношение. Посланието на текста е ясно – искаме да помогнем, но няма да прекрачим някои граници.

Въпрос 1: Какво трябва да се случи според представите на МВФ, за да се реши ситуацията?

Приоритетът на МВФ остава да се помогне на гръцкия народ в този труден момент на икономически сътресения. Най-добрият начин е "балансиран подход", както е описан в блога на главния икономист на МВФ Оливие Бланшар. Преди две седмици Бланшар призова гръцкото правителство да увеличи ДДС и да съкрати пенсиите, а от европейците изиска нов план за помощ за Гърция. От това, което знаем обаче нов план за помощи не е играл никаква роля в преговорите в Брюксел, а напротив – МВФ е поел ролята на "лошото ченге". 

Едно евентуално преструктуриране на дълга не се споменава от МВФ. Това постоянно бе сред предложенията на гръцкото правителство. То настоява Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) да поема дълга на страната към ЕЦБ и МВФ, след което той да бъде времево разсрочен, за да се даде свобода за икономическото възстановяване на страната.

Въпрос 2: Какво ще се случи с Гърция, след като тя не извърши едно погасяване?

Непосредствено следствие е, че Гърция повече няма да получава финансиране от МВФ. Фондът ще се съгласи на ново финансиране само, ако Гърция компенсира забавеното плащане – това е евфемизъм на МВФ за държавен фалит. Това е "стандартна процедура".

Очевидно МВФ тук иска да противодейства на впечатлението, че Гърция се третира несправедливо. Страната продължава да бъде член на Фонда, запазва своето право на глас и своето представителство в съвета. Годишният преглед на състоянието на икономиката на държавите членки обаче си остава задължение.

Гърция продължава да има право да иска експертен опит от МВФ. От гледна точка на гръцкото правителство това е "отровна оферта" - министър-председателят Алексис Ципрас заяви преди две седмици, че МВФ действа "престъпно" спрямо Гърция. Малко преди това финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че той би могъл да си представя споразумение с останалите европейци, но без участието на МВФ.

До това е малко вероятно да се стигне: федералното правителство на Германия многократно заявяваше, че смята за необходимо задължителното участие на МВФ в преговорите за решение на гръцкия проблем.

Въпрос 3: Ще има ли гратисен период?

Отговорът е ясен: не. „Когато една държава членка не погаси навреме задълженията си към МВФ, то тя е в просрочие. Че Гърция не може да се надява на никакъв компромис, вече изясни и ръководителят на МВФ Кристин Лагард - другите държави членки на МВФ "наистина не виждат причина за специално третиране, тъй като в миналото вече е имало такива ситуации и в други страни по света", заяви тя пред CNN.

Въпрос 4: Може ли да се отложи едно плащане?

Теоретично това е възможно, на практика - не. Преди повече от 30 години МВФ предостави такава възможност на някои бедни страни - да отложат плащането, но в нито един от тези случаи това отлагане не е помогнало за решаването на непосредствените финансови нужди или на основните икономически проблеми.

Въпрос 5: Какво предприема МВФ, за да "преживее" просрочените плащания?

В такива случаи МВФ работи тясно с държавите членки, за да бъдат изчистени просрочените плащания, се казва лаконично в отговора на МВФ. Споменават се и предишни решения на Фонда - отново с цел да се изясни, че Гърция не е прецедент, но и че няма да получи никакво специално третиране.

Така например изрично е посочено, че през периода 1978-1989 г. е  имало деветнадесет страни "в просрочие". „С изключение на Судан и Сомалия всички тези държави членки са били в състояние да осъществят дължимите им плащания". Единствената страна, която в близкото минало не е успяла да стори това, е Зимбабве.

Въпрос 6: Има ли санкции при неизвършване на плащанията?

Първо, съответната страна няма да получава повече финансова помощ. В екстремен случай Гърция може да бъде изключена от МВФ. Отново се подчертава, че последователността на санкциите не е избрана произволно, а следва ясни правила.

На практика подобна стъпка за страни като Судан, Сомалия и Зимбабве, означава, че са отрязани от международни заеми. За Гърция практическите последици не са толкова ясни, както показва и следващият въпрос.

Въпрос 7: Какво значи забавянето на плащането за другите кредитори на Гърция?

Отговорът е много кратък: това въздействие трябва да се определи от другите кредитори. Едно нещо обаче МВФ премълчава: За разлика от Судан, Сомалия и Зимбабве Гърция все още има на своя страна еврозоната и ЕС.

Въпрос 8: Засегната ли е способността на МВФ за финансиране на други страни членки?

Този въпрос може би си задават преди всичко правителствата на страните членки на МВФ, които са много по-бедни от Гърция. Отговорът гласи лаконичното "балансът на МВФ е силен, МВФ е добре позициониран да посрещне потенциалните потребности за финансиране на своите членове".

Въпрос 9: Ще претърпят ли акционерите на МВФ загуби, ако Гърция не плати вноската?

Също кратък отговор: "Не, акционерите на МВФ няма да претърпят никакви загуби".   

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Германия напечата 3 000 милиарда марки, като са взети за валутен резерв тогава в светът, което е дълг. Но този дълг беше прехвърлен върху еврозоната, върху еврото. Аржентина трябваше да загуби финалът през 1990та, защото марката се печаташе много, а дори футболът влияе на борсовата търговия. http://bg.theglobaleconomy.com/Germany/Government_size/ Заемите отпускани от немците, остават на немска територия, за заплати на немските работници, за печалби на немските капиталисти, и за немската хазна. Частният дълг на Германия е два пъти повече от държавният. Германците увеличиха заплатите, което е единственият начин за създаване на нов частен дълг и потребление. Не разбрахте ли че частният дълг плаща държавният дълг. Така България преди 8-10г. натрупа 50 милиарда долара частен дълг, който намали държавният дълг, чрез данъците взети от увеличената търговия с парите от частният дълг. Ето защо има страни с държавен дълг повече от Гърция или по-малък, защото частният го изплаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на зает е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно. Сега 2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Но дори 3 милиона да са работещите, БВП на зает ще е над 27 000 лева. Сега минималното заплащане е 2 лева, с удръжки - вероятно 1,5 лева на час. А колко е било мин. запл. на час в САЩ - 1963г.? .... .. КЪДЕ Е СТАТИЯТА НА ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ ЗА ГЪРЦИЯ В 24 ЧАСА ... Под реформа се разбира да вземеш от бедните и да дадеш на богатите. А когато това води до рязко влошаване на икономиката дайте още от същата реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
В България вносът е 70% от БВП, значи цените на стоките не зависи от цените на трудът в България а от заплатите в чужбина и разходите на фирмите в чужбина. А износът ни също е 70% от БВП, значи че с ниските си заплати тук, правим само печалбите на капиталистите тук. - Румънците имат 42% износ от БВП, България 70% от БВП... Китай имат 26,4% износ като процент от БВП. САЩ - 13,5%, Германия - 45,6%, Франция - 28,28%, Чили - 32,5%, Русия - 28,37%... ... БВП на Франция по номинал е 2 000 милиарда евро, то се разделя на 25 милиона работещи във френската икономика. И се получава колко произвежда един работник във Франция. Така бвп НА ЗАЕТ ВЪВ ФРАНЦИЯ Е - 80 000 ЕВРО. БВП на Германия е 2 820 милиарда евро, то се разделя на 40 700 000 работещи в немската икономика. И се получава 69 287 евро БВП на зает в Германия. Разлика 15%, повече произвежда един работник във Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Германската икономика разчита на износът, най-вече на този за страните от ЕС. Германия употребява само половината от това което произвежда, а Франция употребява над 70% от това което произвежда. Тоест германската икономика повече е зависима от икономиките на останалите. Китай ползва 74% от това което произвежда, тоест изнася 26% от БВП, а внася 24% от БВП. Китай изнасят стоки и услуги за 2 250 милиарда долара, а внасят 2 016 милиарда долара. Германия в сравнение с най-голямата икономика, изнасят за 1775 милиарда долара, и това е разлика от само 20%. Вносът на Германия е 1571 милиарда долара, с 445 милиарда по-малко от Китай. Но разликата в долари от вносът и износът на Германия е 204 милиарда, а на Китай е 234 милиарда. http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/imports_dollars/ В България вносът е 70% от БВП, значи цените на стоките не зависи от цените на трудът в България а от заплатите в чужбина и разходите на фирмите в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Всички експерти *** и скапани счетоводители, да млъкнат. ПРЕД ИСТИНАТА: Държавни разходи на Гърция процент от БВП - 2007г. - са 17,83%, 2008г. - са 18,13%, 2013г. - са 17,22%, ... За този индикатор, Световната банка предоставя данни за Гърция от 1960 г. до 2013 г. Средната стойност за Гърция през този период е 14.92 процента при минимум от 9.78 процента през 1963 г. и максимум от 20.54 процента през 2009 г. Държавни разходи Германия процент от БВП - 2007г. - са 17,87%, 2008г. - са 18,27%, 2013г. - са 19,41%, .. За този индикатор, Световната банка предоставя данни за Германия от 1970 г. до 2013 г. Средната стойност за Германия през този период е 19.57 процента при минимум от 16.39 процента през 1970 г. и максимум от 21.6 процента през 1981 г. Което доказва, че Гърция не са харчили повече от другите. А дали са мързеливи: Един българин прави 20 200 долара БВП, немец 43 000 долара БВП, румънец прави 11 500 долара БВП, македонец прави 15 900 долара БВП, унгарец прави 20 300 долара, грък прави 32 250 долара БВП. https://***.google.bg/publicdata/directory?hl=bg&dl=bg Минимална заплата българска - 180 евро, немец - 1 470 евро, румънци - 217 евро, македонец 213 евро, унгарци - 332 евро, гърци - 683 евро. Производителността зависи от инвестициите: На годишна база един, на зает в Германия се падат 18 000 долара инвестиции, а на зает българин се падат 3 900 долара инвестиция. Франция има по-голям БВП на зает, при по-малко инвестиции на зает, годишно, 16 700 долара на зает. Гърция, годишно на зает се падат 8 000 долара. http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/capital_investment_dollars/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Ще им скочи застраховката на кредита , ако някой изобщо се хване да ги застрахова . Това никой на никого не може да го обясни - да рискуваш 10 ки милиарди - дадени от 10 ки бедни държави , като ги наливаш в джобовете на хора които живеят от 5 - 10 пъти по-добре от тях , и продължават да наглеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
нормално, тези кредити са защитени чрез застраховки. Най-много застрахователят да загуби. А и кво очакваш да каже мВФ - да, ще загубят... СМех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Въпрос 5: Какво предприема МВФ, за да "преживее" просрочените плащания?В такива случаи МВФ работи тясно с държавите членки, за да бъдат изчистени просрочените плащания, се казва лаконично в отговора на МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Въпрос 9: Ще претърпят ли акционерите на МВФ загуби, ако Гърция не плати вноската?Също кратък отговор: "Не, акционерите на МВФ няма да претърпи никакви загуби".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още