IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Страните от Западните Балкани имат нужда от реформи, за да подобрят икономиките

Необходима е законова рамка за борба с лошите кредити, ускоряване на реформите в правосъдието и подобряване на законите за фалита и неплатежоспособността

17:24 | 13.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Страните от Западните Балкани се нуждаят от разработване на законова рамка за борба с лошите кредити, ускоряване на реформите в правосъдието и подобряване на законите за фалита и неплатежоспособността, за да подобрят икономическите си перспективи.

Това се казва в оповестен днес доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс.

В доклада за шестте страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия, се констатира, че техните банкови системи страдат от недостиг на финансови средства, високо ниво на лоши кредити и неефикасни процедури за фалит, предава БТА. Тези пречки забавят растежа на кредитите от техни банки, посочва се в доклада.

МВФ казва още, че външното финансиране на банките в региона нараства с над 500 процента преди 2008 г., стимулирайки икономическия растеж в шестте страни. През този период от 70 до 95 процента от банковите активи в различните страни саконтролирани от чуждестранни банки, повечето базирани в страни от Европейския съюз (ЕС).

Осем години след разразяването на световната финансова криза чуждестранните банки все още смятат, че перспективите пред региона са ограничени заради стремежа на страните да ограничат финансирането отвън и да се осланят на самофинансиране, отбелязва МВФ.

Възвръщаемостта на капитала е спаднала с от 10 до 35 процентни пункта по време на кризата и още не се е възстановила до предкризисното равнище. Освен това високият процент на лошите кредити в повечето от страните в региона намалява рентабилността.

Според МВФ, за да се разшири финансовата база на банките и да се подпомогне растежа им, страните трябва да развият местните капиталови пазари, където банките могат да издават корпоративни облигации. Развитието на частни пенсионни фондове и застрахователни компании ще помогне за увеличаване на търсенето на банкови облигации и може да стимулира вътрешните спестявания, казва се в още в доклада.

МВФ подчертава накрая, че реформите в правосъдието са жизненоважни за членството в ЕС, към което се стремят всички страни от Западните Балкани, но въпреки известния напредък през последните 5 години реформите са още в застой.

"Само ако имате стабилно правосъдие, можете да имате договори, само ако имате договори, можете да имате размяна на стоки или услуги и да вземате или давате пари, което е най-важното за развитието на икономиката", заяви заместник-директорът на Европейския департамент на МВФ Йорг Декресин, представяйки доклада в Сараево.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още