IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националистическата Източна Европа, която може да преоформи Европа

Последните политически сблъсъци правят разделението на три подблока - Северен, Южен и Източен, особено явно

20:14 | 08.09.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз никога не е бил хомогенен, но последните политически сблъсъци и особено въпросът с имигрантите правят разделението на три подблока – Северен, Южен и Източен, особено явно. Двама силни мъже – унгарският министър-председател Виктор Орбан и лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, не крият опитите си да създадат ос на Изтока, която ще започне „културна контрареволюция“ в ЕС, коментира Леонид Бершидски за BloombergView.

Докато Великобритания, с нейните вечно различни позиции по всичко, се насочва към изхода, ЕС се разделя основно на три групи. Едната е концентрирана около Германия и включва Бенелюкс, скандинавските и балтийските страни.

Германският канцлер Ангела Меркел не прави нищо конкретно, за да изгради този блок. Вместо това страните се съюзяват заради подобните си икономически политики, вяра в по-стегнати бюджети и, доскоро, сравнително приобщаване и толерантност към имигрантите (срещу което сега има ответна реакция).

Южният блок, поне доскоро, бе аморфен и дефиниран от подобни икономически проблеми вместо от общи подходи, може би с изключение на желанието за облекчаване на правилата по дълга и дефицита на ЕС. Сега се правят опити Южна Европа да се превърне в политическа структура.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрат покани лидерите на шест южни европейски страни – Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър и Малта, в Атина на конференция, която ще започне в петък. Ципрас вероятно е твърде слаб, за да се превърне в централната фигура на алианса, който ще се фокусира върху „насочени към растежа“ икономически политики като алтернатива на скъперничеството на Севера.

Неговата крайнолява партия СИРИЗА изостава в социологическите проучвания, а дясноцентристката партия "Неа демократиа" вероятно ще се завърне на власт на следващите избори. Въпреки това френският президент Франсоа Оланд ще присъства на срещата, а италианският министър-председател Матео Ренци може да се превърне в неформален говорител на групата.

Агресивността на Източния блок е сравнително скорошно развитие. Бившите комунистически страни, част от него, се разглеждат с известно снизхождение, тъй като са по-бедни и трябваше да кандидатстват за Евросъюза, оставяйки се на контрола на страните основателки. Орбан и Качински обаче захвърлиха срамежливостта. По време на среща във вторник на икономическия форум в Криница, Полша, те се похвалиха един друг за противпоставянето си срещу ЕС, особено срещу Германия.

„Политиците в Европа са недалновидни, но ние не сме“, каза Орбан за себе си и Качински.

Орбан описа Brexit като възможност за „културна контрареволюция“. Качински се съгласи и говори за „поемане на инициативата“. Те все пак поспориха малко за това кой води и кой следва – в укрепването на ролята на правителствата в икономиката за сметка на мултинационалните власти, в презрението си към либералните идеи, в отстояването на националните идентичности, за които се предполага, че са разводнени от имиграцията.

Тяхната визия за ЕС е толкова мощна идеологическа програма, колкото и тази на страните основателки на съюза. Тя включва по-широк съюз (повече източноевропейски страни, например Сърбия) и общи военни и силно пазени външни граници, но и повече власт на националните парламенти и по-малка намеса на Брюксел в местните дела на страните членки. Подобна структура ще даде силен, отчетлив глас на бившите комунистически страни в ЕС с нетолкова изтънчени демокрации и по-популистки гласоподаватели отколкото в „старите“ страни членки.

Гласът е националистически, консервативен, който е в унисон с този на Москва, Киев, а напоследък – и със столиците на бившите югославски страни Хърватска, Сърбия и Босна, пише Бершидски.

На бившите комунистически страни им беше нужно две десетилетия, за да разберат кои са, и решението е почти единодушно: те са страни, основаващи се на силни национални традиции и интереси. Национализмът може да има различни посоки – Полша е изключително антируска, Унгария и Словакия са сравнително проруски, но между тях има повече фактори, които ги обединяват, отколкото раздалечават.

Всички те подкрепят децентрализирана Европа, която не е особено гостоприемна към външни лица.

Орбан и Качински залагат, че след Brexit по-старите и по-силните икономически страни от ЕС няма да посмеят да ги плеснат през пръстите, каквото и да направят. Засега нито една от страните не е била подлагана на санкции въпреки всичките застрашителни коментари от Брюксел по отношение на неортодоксалните позиции по демокрацията.

В типа ЕС, който те искат, не е важно да има достатъчно власт за прокарване на политики. От значение е властта да управляват страните си малко или много по начина, по който искат.

Те обаче нямат нищо против, ако някой друг играе играта на единство и федерализъм, защото и те печелят от това, пише Бершидски. През 2015 г. Полша бе третият най-голям реципиент на европейско финансиране след Франция и Испания, харчейки 13,3 млрд. евро. Малката Унгария е получила финансиране за 5,6 млрд. евро, което е два пъти повече от това на Холандия.

Ново проучване разкрива, че един от двамата братя на Орбан е собственик на компания, която редовно получава европейски грантове чрез система, управлявана от унгарското правителство. Други съюзници на Орбан също са получавали държавни договори, финансирани от ЕС. Инвестициите на евросъюза в инфраструктурата подкрепиха и Полша, и Унгария, когато двете страни отбелязаха сериозни спадове на жизнените си стандарти, така че нито един от силните мъже не иска да последва Великобритания към изхода.

Ако разделението север-юг в ЕС устои, предвид различните традиции и начин на живот на двете групи страни, появата на популисткия изток е ново предизвикателство. Не е ясно дали национализмът и презрението към старите ценности и институции на ЕС наистина ще се задържат или ще останат на повърхността.

Самата следкомунистическа дързост на оста Орбан-Качински не трябва да се пренебрегва обаче. Тя може да накара още водещи европейски политици да се чудят дали клубът, който са създали, може да се разшири, за да включи по-радикалната визия на най-новите си членове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
hexagonal
преди 7 години
Гейсъюзът е недоносче, което скоро и благополучно ще предаде Богу дух, за всеобщо облекчение, *** меркел, оланд, ренци и вся осталная брюкселска *** са краварски пачаври!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
hexagonal
преди 7 години
Гейсъюзът е недоносче, което скоро и благополучно ще предаде Богу дух, за всеобщо облекчение, *** меркел, оланд, ренци и вся осталная брюкселска *** са краварски пачаври!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
serafima
преди 7 години
Писна ми от агресивна манипулативна политика, налагана ни отвън. Сега слушам по БНР музика от филма "Коса" и си спомням колко ангажирано поколение в САЩ растеше по онези времена. Включително войната на САЩ във Виетнам. Спомнете си филмите "4 юли" с Том Круз, "Апокалипсис сега", "Взвод" и др.Днес хората, особено младите са като зомбирани на тема социална спаведливост, политически убеждения, агресия, каквато САЩ безпретствено прави от името на НАТО. НАТО уж беше отбранителна, стана агресивна организация и се завря около Русия, упреквайки я, че тя ще ги напада!!!! Малко разум и доблест, господа. Но думата ми беше за младите. И след като от изкуствено предизвиканата криза от САЩ в света през 2007-2008 г. Обама подари на банките 700 млрд долара, колкото бяха изгубили под лозунга "много големи, за да фалират", а те си поделиха тези пари като бонуси, се създаде младежко движение на името на Уолстрийт. От ден до пладне. Бяха купени. Сега САЩ прави много повече такива агресии по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Откога отговорна национална и регионална политика се нарича агресивна и националистическа? Тези, които внесоха съзнателно безредието в Европа, имат ли поне малко срам и страх от Бога?Не мога да повярвам. Винаги съм мислила, че хората мислят различно, но в общата маса народ преобладава доброто и рационалното. Вече от години се опитват да ни уверят, че светът е луднал, а и го виждаме. Никой от лидерите сериозно не упрекна геносен Меркел за поканата към всички желаещи да дойдат в страните от ЕС. Еднолично и категорично. После реши да ги разпределя по страни - висша форма на демокрация. Който не е съгласен с нейната заповед, не е демократичен.В такава дискусия не ми се участва. Тя е обречена на мъчителни последици, за съжаление. Искрено съжалявам и за ЕС и за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Dimat
преди 7 години
#2: "Къде сме ние"?Под "ние" трябва да се разбира "народът",защото,ТРЯБВА НАЙ-ПОСЛЕ ДА ПРОУМЕЕМ ТОВА,всичко останало,партии,политици,олигарси,престъпност, са следствие от това,какво е "НАРОДЪТ!!!Проумейте го веднъж завинаги - НАРОДЪТ СЪЗДАВА ВСИЧКО,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОСОБЕНО,КОГАТО ГО РУШИ!!!Когато(и ако) народът проумее това,ще престане да чака партии и политици спасители,защото да очаква това е ЧИСТА СЛУЧАЙНОСТ!Разберете,хора,ВИЕ СТЕ ТЕЗИ,КОИТО ИЗБИРАТЕ,ИЛИ НЕИЗБИРАТЕ!Не са "партиите",нито политиците,нито чуждестранните господари с техните НПО-банди!!!Всички те съществуват,за да оправдаете пред себе си и пред другите,собствените си,мързел,страх,немислене,липса на отговорност пред себе си,желанието да прехвърлите отговорността на другите и т.н.САМО,ЧЕ ВСИЧКО ТОВА ВИ ВРЪЩА ВСИЧКО ОНОВА,ОТ КОЕТО РЕВЕТЕ,ХЛЕНЧИТЕ,ПСУВАТЕ ПОД СУРДИНКА,ПОДЧИНЯВАТЕ МУ СЕ ДАЖЕ С НЯКАКВО ЗЛОРАДСТВО,ЧЕ "ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ".Е,ТОВА СМЕ ВСИЧКИ НИЕ!!ЩОМ СЕ ПРИЕМАМЕ ЗА ЖЕРТВИ,ЩЕ ЖИВЕЕМ "ЖИВОТ",НА ЖЕРТВИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
Rhapsody of fire
преди 7 години
Орбан и Качински се държат като Ердоган - държат се като мародери и изнудват без капка свян. Това което искат е Европа в периода преди и след Първата световна война. Надуващи се национални платформи и неизбежните след това конфликти.Отделно, чвно толкова са свикнали да поглъщат парите на ЕС, че вече смятат че вечно им е длъжен. Да припомня че оше програмата ФАР беше основана и наименована за подпомагане на Полша и Унгария.Много бързо ще изчерпат славата на антикомунистическите си борби от 50-те и 80-те години и ще си намерят майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
marto76
преди 7 години
Полша и Унгария имат национална политика, която залага на местния капитал! Но ние понеже сме хора, които обичат да си дават едни части на чужденците, нямаме подобна политика! Все повече страни искат да излезнат от ЕС, ние се натискаме да продадем всичко на чужденци! Българска му работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ми той Путин затуй ги подкара всичките , мама им гадна...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
Няма ли кой да забрани тази змия в пазвата Блумбъргови?!? Дано при следващата смяна на властта дойде някой "националист" и ги забрани в България, ако може и в цяла Европа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 14
hagan
преди 7 години
почнаха със мръсотиите всеки неудобен е заливан със мръсотияорбан е най важния политик в европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още