Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Националният фонд за благосъстоянието на Русия ще достигне 3,7 трлн. рубли

Пенсиите в страната ще се индексират с по-голям процент заради нивото на инфлацията

Националният фонд за благосъстоянието на Русия ще достигне 3,7 трлн. рубли

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на Националния фонд за благосъстоянието на Русия към 1 януари 2018 г. ще бъде 3,7 трлн. рубли, като през тази година Министерството на финансите ще изразходва 662 млрд. рубли. Това обяви руският финансов министър Антон Силуанов по време на правителственото заседание, цитиран от РИА Новости.

"Тази година използваме изцяло средствата на резервния фонд, както предвижда законът за бюджета, като по наша оценка използваните средства от националния осигурителен фонд са в размер на 662 млрд. рубли", посочи той.

По думите му от 1 януари 2018 г. средствата от фонда ще възлязат на 3,7 трлн. рубли или малко над 4% от БВП. Ликвидната част, т.е. свободните салда, които не са инвестирани в активи, са 2,3 трлн. рубли.

Финансовият министър припомни, че бюджетът на Руската федерация за следващия тригодишен период ще се ръководи от ново бюджетно правило, което ще позволи попълването на резервите на страната.

Още по темата

Антон Силуанов прогнозира, че бюджетният дефицит в Русия през 2017 г. няма да надхвърли 2% от БВП, което е по-малко от първоначално планирания.

„Това се дължи на по-високите допълнителни приходи", обясни Силуанов. "В закона за бюджета за 2017 г. дефицитът е определен на ниво от 2,1% от БВП", допълни той.

Руският финансов министър заяви, че догодина пенсиите ще се индексират с 3,7%

"Преизчислихме годишната инфлация и очакванията са тя да е 3,6%, затова направихме индексация на пенсиите с 1 процентен пункт повече. По-рано се договорихме, че ще извършим преизчисляването на базата на действителната инфлация, но заложихме разходите в бюджета, като пресметнахме колко ще струва преиндексирането", каза министърът.

Преди време Силуанов заяви, че няма да се допусне нова криза в страната, която да лиши някои от руснаците от държавна подкрепа.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 10 месеца
Е нали още пролетта го беха изяли тоя фонд, бре? Нали щеха да мрът? Ко стана?

Още от Централна и Източна Европа
Гръцкият министър на външните работи подаде оставка