IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата хърватска компания натрупа загуба за 345 млн. долара

Групата Agrokor притежава магазини и оперира в секторите земеделие, производство на храни и медии, като дава работа на 40 хил. души в Хърватия

12:39 | 06.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кризисният управител на компанията Анте Рамляк.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кризисният управител на компанията Анте Рамляк. Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания в Хърватия за храни и продажби на дребно Agrokor е натрупала нетна загуба от 2,2 млрд. куни (345 млн. долара), съобщава назначеният от държавата кризисен управител на компанията Анте Рамляк, цитиран от DPA и БТА.

Независимо от тaзи загубa и дълга от 40 млрд. куни (6,2 млрд. долара) Agrokor продължава да функционира благодарение на закон, приет през април. Хърватия одобри закона, за да защити икономиката си и да отвори врати за преструктуриране на компанията, вместо да обяви банкрут.

Одитът, извършен от PwC, обхваща 27 филиала на компанията в Хърватия и по три в Сърбия и Босна и Херцеговина. 



Рамляк, назначен от хърватското правителство и кредиторите на компанията, представи резултатите от одита на брифинг, който бе излъчен на живо по телевизията.

Проблемите на Agrokor разтърсиха не само хърватската икономика, но и целия балкански регион. Групата притежава магазини и оперира в секторите земеделие, производство на храни и медии, като дава работа на 40 хил. души в Хърватия и още десетки хил. души в други държави на Балканите.

Проблемите на компанията накараха Европейската комисия да намали оценката си за икономическия растеж на Хърватия за 2017 г. от 3,1% на 2,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още