IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между Русия и Грузия отново ескалира, безредици избухнаха в Тбилиси

Посещението на руска делегация разпали обществения гняв и насърчи опозиционните партии да поставят политически искания

22:57 | 21.06.19 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политическа криза избухна с пълна сила в Грузия заради посещението на руска делегация и изказването на депутат от руската Дума на руски език от мястото на председателя на грузинския парламент. Опозиционните партии се опитаха да извлекат полза от обществения гняв, за да наложат по-широки политически искания.

В грузинската столица Тбилиси се стигна до сблъсъци между протестиращи граждани и полиция, която използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да спре разгневените тълпи, които щурмуват парламента. Ранените са над 250 души, предава Ройтерс.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин забрани на руските авиокомпании да летят до Грузия, считано от 8 юли.

Русия и Грузия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомня Ройтерс.

Ще раздели ли Грузия руската „пета колона“

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили прекъсна посещението си в Беларус заради размириците. В изявление тя посочи, че Русия е "враг и окупатор" и за ситуацията в страната е виновна руската „пета колона“, която може дори да раздели страната и.

Председателята на грузинския парламент Иракли Кобахидзе  днес подаде оставка. Коалиция от опозиционни партии настоява и за оставката на министъра на вътрешните работи, освобождаването на протестиращите, задържани предишната вечер, и преговори за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Участниците в протеста от тази вечер подкрепят тези искания, отбелязва информационната агенция.

Руското влияние в Грузия остава политически чувствителна тема. Опозицията обвинява управляващата партия, че е твърде кротка, когато става въпрос за конфронтация с Москва.

Опит за екстремистки преврат?

Междувременно в Москва депутатът Сергей Гаврилов – ораторът от грузинския парламент, разпалил обществения гняв, коментира, че в Грузия има очевиден опит да се извърши преврат и че екстремистките сили се опитват да превземат властта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че безопасността на Гаврилов и други членове на руската делегация е застрашена. "Всичко, което се случи вчера в Грузия, не е нищо друго, освен антируска провокация", каза Песков.

Грузия, през която минават ключови енергийни тръбопроводи, се надява един ден да се присъедини към Европейския съюз и НАТО - амбиция, която вбесява Москва, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 10 rate down comment 15
ivailojelyazkov
преди 4 години
Според доклад на "Стратфор", Русия ще се мъчи до 2025 г. , след това - разпад. От самото си начало това е била империя на простотията на варяги мародери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 10
ivailojelyazkov
преди 4 години
Ти още ли се опитваш да забременееш от баща си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Свободен(а) си да си ***(а) до края на живота си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 6
bgMan
преди 4 години
fon - руснаците са хубави хора, защо ще ги гониш? По-добре да стоят тук, да почиват, да харчат, да купуват имоти...Не бъркай управлението на руските тайни служби с обикновените руснаци.Мисля че повечето българи предпочитаме повече руснаци да живеят в БГ и да имат собственост отколкото турци или други джагалии от Африка и Близкия Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 12
многодобре
преди 4 години
...и този американски напън ще се разпръсне и ще остане само вонята. Или искате да видите отново как някой от американоблизачите си изяжда вратовръзката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 16
Grosss
преди 4 години
Свободен си да се мазниш и дупиш на американците а те от благодарностда ти го слагат по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 18
fon
преди 4 години
Ето за това и ние трябва да изритаме всички руснаци обратно при Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 15
bgMan
преди 4 години
Когато анексираха Крим това според руснаците беше свободен и демократичен избор на хората. Да видим дали някога гражданите на Сирия, Молдова, Армения, Беларус и Грузия ще получат своя свободен и демократичен избор ако решат да изберат отхвърляне на руската окупация и робия. Или тогава вече няма да имат право на свободен избор защото е против външнополитическите интереси на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
***, руснаците имат по-ниска раждаемост от нас. Мюсюлманите им я коригират до 1,8. Половината от децата в Москва са с неруски имена. Вярно, че ние не сме цъфнали и вързали, но да ни се дава за пример мо.гучая е нелепо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 25
ABBA
преди 4 години
Между другото украинците ви бият по:- Нероби.- Русофоби.- Гордост.- Презрение.- Слугинаж и вярност на Хегемона!5 кървави години минаха, пребройте още 2 гладни години и им вижте съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още