IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа

Нова централа в Румъния ще отговаря за разгръщането на специалните сили за бързо реагиране в югоизточния регион

08:55 | 06.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата в Брюксел. Снимка: Ройтерс

НАТО обяви, че създава шест нови командни пункта по източната си граница и специално звено за бързо реагиране, съставено от 5 хил. военнослужещи, в опит да покаже решителност и солидарност пред лицето на това, което алиансът определя като руска агресия в Украйна, пише The Guardian.

При обявяването на решението на Алианса по време на среща в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг, заяви, че “това е най-голямото укрепване на нашата колективна отбрана след края на Студената война”.

Някои от елементите на новите сили за бързо реагиране ще могат да се разположат в близост до “горещи” точки до 48 часа. Останалите ще могат да се придвижат за седмица – значително по-бързо в сравнение със сегашната система за реакция на НАТО.

Новите сили ще бъдат подкрепени от въздушни и морски сили, както и от единици за специални операции, както и от още две сухопътни бригади в режим на готовност в случай на сериозна криза. Общо 30 хил. военнослужещи на Алианса ще укрепят източната отбрана.

Нови командни центрове ще бъдат изградени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. В тях ще служат 40-60 офицери, които ще подпомагат за координиране разполагането на силите и обучение.

Разгръщането на силите към Североизточна Европа ще се наблюдава от седалището в Шчечин, докато в Югоизточна Европа – от нова централа, която ще се установи в Румъния. Точното място още не е обявено.

Всяка година силите с много висока степен на готовност ще се водят от отделна държава от НАТО, която ще осигури и по-голямата част от 5-те хил. войници. Тази година това ще е Германия, следвана от Испания и Великобритания през 2017 г. След това ще бъдат Италия или Полша, предвижда се участие и на Франция.

Според Столтенберг ротацията ще гарантира, че звеното ще може да се поддържа в дългосрочен план.

Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън каза, че страната му ще допринесе с хиляда войници и четири RAF Typhoon-а за “въздушната полиция” в Източна Европа. "Силните думи трябва да бъдат подкрепени с твърди действия", допълни той.

Такова присъствие в Източна Европа е голяма промяна за НАТО, отбелязва The Wall Street Journal. Алиансът ще държи отворени и всички дипломатически канали. Столтенберг например ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в събота, по време на конференция по сигурността, която ще се проведе в Мюнхен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още