Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Николай Кръстев: Сърбия и Косово вероятно ще подпишат споразумение на 12 юни

Какво предвижда планът за размяна на територии и ще се постигне ли траен мир в региона, коментира журналистът от Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 3154   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Сърбия и Косово вероятно ще подпишат споразумение на 12 юни. В проекта се споменава, че етническият град Митровица, който се намира в северната част на Косово, ще има статут на свободен град, докато рудният комплекс „Трепча“ ще получи специален статут и ще бъде ръководен от американо-френски-китайски консорциум. Това каза журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев в предаването "В развитие" на телевизията.

Още по темата

„Комплексът има залежи от въглища и руда за 500 млрд. евро, като компанията ще го експлоатира 99 години“, посочи той и разкри, че проектът предвижда 15% от общите приходи да отиват в бюджета на Митровица, 35% в бюджета на Сърбия, а над 50% в бюджета на Косово.

Община Прешево, която се намира в Южна Сърбия, ще премине изцяло в рамките на Косово. Буяновац ще има специален дистрикт. Градът ще има съвет от трима членове и общински съвет от 30 представители. Бюджетът му ще се финансира от Сърбия, Косово и ЕС, като градът ще стане безмитна зона, посочи той и обясни, че военната база в района ще стане американска, но впоследствие ще се превърне в смесена. – В нея ще има 1700 войници. Половината от тях ще са сърби, а другата половина - албанци“, заяви Кръстев.

Той обясни, че енергетиката ще се управлява от САЩ, Австрия и Германия.

„Досега Сърбия е платила 750 млн. евро от дълга на Косово. За пълното му погасяване от близо 1 млрд. евро на Белград ще са необходими още 22 години, коментира Кръстев и напомни, че това е потвърдил външният министър и вицепремиер на Сърбия Иван Дачич. “Става дума за кредити, които са получавани в периода между 1970 г. и 1990 г. Сърбия плаща дълга, защото според сръбската конституция Косово е част от територията ѝ”, отбеляза журналистът.

Единствената заплаха за стабилността на Балканите е възможното повторно появяване на косовския конфликт. Ето защо ЕС и САЩ правят всичко възможно за постигане на споразумение между Сърбия и Косово, което ще бъде прието от двете страни и ще доведе до краен мир в района. Това твърди германският всекидневник Frankfurter Rundschau. И ЕС, и САЩ са готови да приемат размяна на територии между Косово и Сърбия. За целта е подготвен проект за споразумение.

Ще бъде ли постигнат траен мир в региона?

Във видео материала може да проследите целия разговор.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите