IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нина Дюлгерова: САЩ има нужда повече от Европа, отколкото обратното

Американската шистова дипломация отново е в ход, твърди преподавателят във ВСУ "Черноризец Храбър"

19:53 | 26.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Нина Дюлгерова: САЩ има нужда повече от Европа, отколкото обратното

САЩ се нуждае повече от Европа, а не обратното, каза в ефира на Bulgaria On Air проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".Според нея е основателно да се говори за потенциална газова криза, вследствие от обстановката в Украйна и Крим.

„Опитите на американските корпорации да променят ситуацията в своя полза ще останат без резултат. По-скоро отново се връщаме на темата за двустранната зависимост между Европейския съюз и Русия, която поне в енергийната област е по-силна от тази между ЕС и САЩ“, поясни Дюлгерова.

Тя уточни, че от години Америка се опитва да стъпи на енергийния пазар на Европа, но през последните години и месеци очакванията на щатските компании не са се сбъднали.

„Опитаха се да изместят Русия от енергийната карта с една много противоречива технолология, каквато е тази за добиване на шистов газ. Единственото, което последва, е леко разединение в позициите на някои европейски държави. Вече е факт, че ситуацията в северното Черноморие е променена. Постигнато е споразумение между Киев и Москва за изтегляне на украинските войски от Крим. Това е поредното доказателство, че нещата се развиват в посока двустранни отношения“, обясни експертът.

Според Дюлгерова днешната среща във формат ЕС-САЩ разкри плановете на Вашингтон отново в енергийната сфера.

„Американската шистова дипломация отново е в ход, това е очевидно. Именно от това е провокирано настойчивото искане за решителни санкции срещу Русия от страна на ЕС. То е съпроводено с предложение за замяната на руската енергийна зависимост с американската шистова технология. И тук си пролича несигурността в позициите на редица държави. Например Великобритания подкрепя САЩ, но пък скоро ще започне да купува руски газ“, добави тя.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
crammer
преди 10 години
При положение че от години щатите блокират износа на тези ресурси, да говориш пред населението, че от години те правели точно обратното: "Тя уточни, че от години Америка се опитва да стъпи на енергийния пазар на Европа" - е нагла, безсрамна лъжа. Но не се съмнявам, че за повечето от вас това ще е самата истина. Пустите американци, те ли са толкова умни или вие толкова инфантилни!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още