IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови мерки ще принудят руснаците да работят по-добре

Ръстът на производителността в Русия трябва да увеличи с 0,15 пр.п. брутния вътрешен продукт през 2018 г. и с 1 пр. п. – през 2021 г.

21:21 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на икономическото развитие подготви нови мерки за увеличаване на производителността на труда в Русия, съобщи руският всекидневник „Ведомости”.

Предложенията на ведомството са част от плана за ускоряване на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия.

Според основната прогноза на Министерството на икономическото развитие ръстът на производителността ще се ускори от 1,6% през 2018 г. и до 1,9% през 2020 г. Но в оптимистичния сценарий при предоставянето на стимули се очаква по-бърз ръст – 2,9% през 2020 г.

Увеличението на производителността при оптимистичния сценарий трябва да добави 0,15 процентни пункта в ръста на БВП през 2018 г. и 1 пр. п. през 2021 г., пресмятат в министерството.

Изпълнението на програмата за четири години ще отнеме около 30 милиарда рубли.

Законите, необходими за изпълнението на програмата, трябва да бъдат приети до 15 март 2018 г., а мерките са разделени в две посоки.

Едната се концентрира в подобряването на бизнес условията, в създаване на федерален център за компетентност, намаляване на административните бариери и стимулиране на производителността.

При другата ще се реализират пилотни проекти, в които участват избрани фирми, като държавата ще плаща на консултантите им.

През юни медиите съобщиха, че Министерството на икономическото развитие е разработило проект на програма за увеличаване на производителността на труда в Русия, чието изпълнение ще изисква 29 милиарда рубли.

Заплатите на руснаците растат с по-висок процент от производителността на труда в страната, което може да доведе до по-бърза инфлация и по-бавен растеж на БВП, прогнозира Централната банка на Руската Федерация.

Според статистическата служба на Русия Росстат от 2009 г. насам производителността на труда нараства два пъти по-бавно, отколкото реалните заплати на населението.

През 2012 г. президентът Владимир Путин даде указания на правителството да увеличи производителността на труда 1,5 пъти през следващите седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още