IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното изкупуване на гръцки дълг вече е на масата на преговорите

За операцията ще са необходими 7,5 млрд. евро, според изчисленията на Германия

10:34 | 20.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Обратното изкупуване на гръцки дълг вече е на масата на преговорите

Германия иска Гърция да изкупи от частните инвеститори половината от неизплатения дълг на 25% от стойността на облигациите, предаде Ройтерс, като се позова на запознат анонимен източник.

Това е една от възможностите за намаляването на дълговото бреме на Атина, която финансовите министри на еврозоната ще дискутират на среща довечера. Ако бъде прието обаче, предложението ще доведе до допълнителни загуби за частните кредитори на страната.

Според информационната агенция от седмици текат предварителни дискусии по предложението на Германия. Берлин е изчислил, че това ще позволи на Гърция да намали съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт (БВП) с 11% до 2020 г.

Според германските власти за доброволното обратно изкупуване на гръцки облигации ще са необходими около 7,5 млрд. евро. То може да бъде финансирано от Гърция, която успешно се финансира с продажбата на краткосрочен дълг, и от печалбите на Европейската централна банка (ЕЦБ) от гръцкия дълг, който държи.

В момента Европейската комисия и експертите от постоянния спасителен фонд на еврозоната работят по правната рамка за евентуалното обратно изкупуване. Подготвя се и юридическо становище, което ще бъде разгледано на срещата довечера.

Юристи са проверявали дали такъв ход би активирал колективните клаузи, одобрени от мнозинството облигационери при преструктурирането на гръцкия дълг.

Все още Международният валутен фонд (МВФ) и Еврогрупата спорят дали на Атина да й бъдат дадени допълнителни 2 години за постигането на договорените фискални цели.

Еврозоната обмисля също така дали да намали лихвите по първия спасителен заем за Гърция, както и да удължи падежите и на двата спасителни кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Частните инвеститори са гръцки банки и фондове предимно .Западните кредитори се подготвят дълго за този момент и прехвърляха на ЕЦБ и МВФ които не могат да отписват .Значи времето е дошло. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Ех че веселба, ами следващия път като гледам, май вече няма да има частни инвеститори, какво правим?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още