Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Очаква се руските банки да внесат рекордни суми за гарантиране на влоговете

Нарасналият обем е резултат от повишените ставки и натрупаните депозити

Очаква се руските банки да внесат рекордни суми за гарантиране на влоговете

Снимка: Архив Ройтерс

Руските банки може да внесат през тази година рекордните 130 млрд. рубли (3,7 млрд. лв.) към фонда за гарантиране на влоговете или с почти една трета повече спрямо миналата година, съобщава „Известия“. Медията се позовава на данни от пресцентъра на Агенцията по застраховане на влоговете (АСВ).

Тези средства се използват за обезщетения на гражданите, ако на някоя банка бъде отнет лицензът. Нарасналият обем на постъпленията е свързан с повишените ставки за финансовите институции и увеличения обем на депозитите. Това няма да спаси Агенцията по застраховане на влоговете от риска да търси докапитализация в случай на нов фалит на голяма банка, казват експерти.

По данни на  АСВ банките са прехвърлили през 2014 г. към фонда като гаранции за вложенията 65,9 млрд. рубли, а през 2015 г. 75,7 млрд. рубли. 

Още по темата

За 2016 г. постъпленията във фонда са 99,6 млрд. рубли, а за тази година се очакват  125–130 млрд. рубли. Така ръстът спрямо миналата година е 30,5%.

Основните причини за увеличението са ръстът на депозитния пазар, увеличената базовата ставка на вноските и въвеждането на диференцирана система за застрахователните такси, казват от агенцията.

Според главния аналитик на Сбербанк Михаил Матовников общият обем на депозитите в банковата система е достигнал 25 трлн. рубли. Той очаква догодина влоговете да са вече 25 трлн. рубли, а вноските към застрахователния фонд около 160 млрд. рубли.

Завишените вноски към фонда са по повод намаляващите средства в него заради големия брой отнети лицензи на банки -  97 за 2016 г. и  41 за 2017 г.

Откакто функционира системата, са отнети над 400 банкови лиценза, а отговорността на АСВ е в обем  1,71 трлн. рубли.
Сега държавната агенция се възползва от заем от руската Централна банка с лимит от 1 трлн. рубли. Лимитът беше повишен от 820 млрд. рубли след отнемането на лиценза на банка „Югра“.

В момента заради неголеми казуси АСВ изплаща месечно компенсации от  10–15 млрд. рубли. Годишните вноски на банките стигат за текущи разплащания, но всеки по-голям случай принуждава агенцията да търси средства от Централната банка, казва Михаил Матовников.

По данни към 4 октомври 2017 г. в системата за гарантиране на влоговете са регистрирани 788 банки. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Румъния може да загуби 800 млн. евро европейски средства