IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Полша иска вот на недоверие на правителството

Поводът е корупционният скандал в полската Комисия за финансов надзор

15:00 | 23.11.18 г.
<p>
	Премиерът на Полша Матеуш Моравецки.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" съобщи днес, че ще внесе в парламента искане за вот на недоверие на правителството на евроскептичната дясна националистическа партия "Право и справедливост", предадоха световните агенции.

Шефът на парламентарната група на "Гражданска платформа" Славомир Нойман каза на пресконференция във Варшава, че причината за този ход на опозицията е корупционният скандал в полската Комисия за финансов надзор, избухнал след публикуването на информация, че председателят на комисията Марек Хшановски е искал рушвет от 40 млн. злоти (над 11 млн. долара) от крупен бизнесмен.

Заради тези обвинения Хшановски подаде оставка и сега се води разследване. Премиерът Матеуш Моравецки побърза да назначи нов шеф на комисията. 

"Съвсем очевидно е, че управляващата партия се опитва да замаже аферата, а начело на правителството стои (нейният представител) Матеуш Моравецки", каза Нойман пред журналистите. 

"Гражданска платформа" неведнъж се е опитвала да предизвика оставката на един или друг министър в правителството, както и на самия премиер, но винаги е губела гласуванията в Сейма, където управляващата партия има стабилно мнозинство. Затова, според Ройтерс, сегашният опит за вот на недоверие на правителството е по-скоро политически жест. 

Това призна и самият Нойман, като каза, че неговата партия си дава сметка, че опозицията не разполага с мнозинство, за да свали правителството. Той обаче изрази надежда, че може да се постигне свалянето на премиера Моравецки. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още