IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на инвеститорите в Централна Европа търпи спад

Над половината от анкетирани от Deloitte анализатори очакват по-нататъшен спад в икономическия климат

20:37 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът на инвеститорите в Централна Европа търпи спад

Оптимизмът на инвеститорите в Централна Европа търпи спад, показва докладът Deloitte CE Private Equity. Анализът се базира на проучването на Deloitte, което е проведено за първи път преди почти едно десетилетие през март 2003 г. Спадът с 30 пункта - от 101 на 71 пункта, който е отчетен от новото издание на проучването е значителен, но не е толкова тежък както регистрираните през октомври 2007 г., октомври 2008 г. и октомври 2011 г.

„Посоката на  настроенията сочеше и нагоре и надолу през последните две години. Това е четвъртото поред шестмесечно проучване, което показва промяна в посоката на доверието в сравнение с всяко предходно проучване. След известно видимо възстановяване в настроенията през април миналата година този спад е очакван отговор на икономическите перспективи за растеж на търговските партньори и общата несигурност в еврозоната, съмненията за възстановяването в Чешката република и Унгария и очакванията за по-бавен растеж в Словакия, Румъния и дори в Полша", заяви Гарет Бърн, съдружник в компанията и лидер на проучването.

Притесненията се подчертават и от факта, че 59% от анкетираните, които включват анализатори във водещи  частни фондове в най-големите икономики в Централна Европа, очакват по-нататъшен спад в икономическия климат и никой не предвижда подобрение в този аспект.

„17% от анкетираните все още акумулират инвестиционни резерви в подготовка за активно купуване,  когато настъпи подходящото време. 35% предвиждат, че все още ще купуват повече, отколкото ще продават през следващите шест месеца, а 21% очакват да се подобри ефективността на техните инвестиции в периода до пролетта на следващата година“, отбеляза още Бърн.

Само през последните няколко седмици станахме свидетели как Advent International спечели сделката за полската верига за търговия на дребно EKO,  видяхме придобиването на  Walmark и Alfa Medical от Mid Europa, и финансовите услуги на Abris в Полша и Румъния. Нещо повече, има широко разпространено мнение, че частните фондове ще се активизират за възможностите за консолидация на пазара през следващите шест месеца."

Инвестиционните консултанти трябваше значително да променят подхода си през последните години. "Техните действия трябва да съответстват на преобладаващите условия, без значение несигурността на средата, в която те трябва да работят", добавя Гарет Бърн.

Едно нещо е сигурно – тъй като условията се променят много по-бързо и много по-драматично от когато и да е било преди, инвестиционните консултанти от страните в Централна Европа продължават да се стремят да създават стойност и устойчиво печеливши бизнеси във времена на предизвикателства в Централна Европа. Това би трябвало да бъде стимул и за ръст на цялата икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още