IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основна задача на правителствата в Западните Балкани е гарантирането на работа

Според генералния секретар на Регионалния съвет за сътрудничество основна цел е създаването на нови 1 млн. работни места в региона

21:51 | 04.07.17 г.
Основна задача на правителствата в Западните Балкани е гарантирането на работа

Една от базисните цели на Регионалния съвет за сътрудничество и правителствата на страните от Западните Балкани, записана в Стратегия 2020, е откриването на нови 1 милион работни места в региона в сравнение с нивата от 2010 г. Към момента целта е изпълнена отчасти. Открити са 400 хил. такива, 300 хил. от които в Сърбия.

Това коментира за Bloomberg TV Bulgaria генералният секретар на Регионалния съвет за сътрудничество, базиран в Сараево, Горан Свиланович.

„Редовно правим изследването „Балкански барометър“. Най-важното за всеки един гражданин, без значение дали става дума за Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина или Албания, е да има работа. Това е главната задача пред правителствата в региона и затова сме я поставили в Стратегията“, добави той.

„От 2008 г., откакто започна кризата, Западните Балкани изгубиха 800 хил. работни места. Когато говорим за 1 млн. работни места, ние всъщност говорим за това да се върнем до 2020 г. там, където сме били, като осъществим един малък напредък: Регионалния съвет за сътрудничество“, каза още Свиланович.

Той коментира и друга инициатива на представляваната от него организация – организирани на годишна база срещи на ръководителите на специалните служби на страните от региона на Балканския полуостров, Румъния, Молдова и Турция, целящи превенция на радикализацията на младежи, които в последствие се присъединяват към терористични структури като ИДИЛ.

„Успешно работим в тази област, редовно събираме ръководителите на службите от България, Румъния, Молдова, Турция, Гърция и останалите държави от Западните Балкани. Работим много сериозно, организираме тренинги за представителите на правосъдните органи и местните общности. За щастие, в последно време виждаме, че от Босна и Херцеговина броят на тези, които отиват в размирните региони в Близкия Изток, вече сериозно започва да спада“, отчете той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още