IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пари с неясен произход се стичат в Латвия преди влизането в еврозоната

Чуждестранните банкови депозити съставляват почти половината от всички депозити, което е необичайно, като продължават да растат

18:20 | 30.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пари с неясен произход се стичат в Латвия преди влизането в еврозоната

Когато на 1 януари Латвия приеме еврото, страната ще влезе в еврозоната с банков сектор, издут от пари с неясен произход, дошли от Русия и страните от Изтока. А точно такива убежища 17-членният валутен блок се опитва да ограничи, пише агенция AP, цитирана от Yahoo Finance.

Само преди девет месеца еврозоната трябваше да спасява Кипър – малка като Латвия страна, която се специализира в привличането на огромни по размер депозити от Русия и бившите съветски републики. Оттогава лидерите на еврозоната обещаха да се справят с финансовите убежища и да подобрят прозрачността.

Очаква се в новият 18-и член на еврозоната да потекат големи по обем, мръсни парични потоци, а не обратното. На Латвия ще се гледа като по-безопасна в сравнение с нейните източни съседи, докато финансовият надзор остава спорен.

В продължение на години латвийските политици се надяваха да превърнат страната в мини Швейцария на Източна Европа, т.е място, където капиталите от нестабилните страни като Русия и Казахстан, например, да могат да престоят за известно време в латвийските банки или по този начин да проправят своя път до водещите банкови центрове на Запад като Цюрих и Лондон.

След лекото понижение по време на финансовата криза в Латвия в периода 2008-2010 г. размерът на чуждестранните банкови депозити се увеличи бързо през последните две години – именно в годините преди страната да влезе в еврозоната.

В Латвия има 20 регистрирани банки - или една на всеки 100 хил. жители, което е изключително високо съотношение. От тях около 13 са считани за „бутикови“, т.е. такива, които разчитат почти изцяло на средства от чужбина, предимно от страни от бившия Съветски съюз.

Вместо да отпускат заеми за бизнеса и за потребителите тези малки финансови институции служат предимно като убежища или за осъществяване на операции по прехвърляне на парични средства. Тези банки държат повече ликвидни активи, така че да могат бързо да извършват подобни транзакции. Част от тези пари обaче са с неясен произход.

Чуждестранните банкови депозити съставляват почти половината от всички депозити, което е необичайно. И продължават да растат. През първото тримесечие на 2013 г. депозитите на нерезиденти скочиха със 17,7% в сравнение със същия период на 2012 г. Данните недвусмислено доказват привлекателността на Латвия като сигурно убежище.

И всичко това не е случайно. През последните три години икономиката на бившата съветска република е най-бързо растящата сред 28-те страни в ЕС. В страната цари и завидна политическа стабилност.

Регулаторите в Латвия са стартирали редица проверки, насочени към противодействие на прането на пари и за борба с финансирането на тероризма. Регулаторите опитват да предотвратят навлизането на прекалено големи суми в банковата система. Регулаторът е признал за съществуващите рискове от мръсните пари и се опитва да се пребори с тях, макар и с по-бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Как наложиха еврото, мръсниците!Затова в Германия "доволните" от Меркел си направиха местна валута, която макар и бавно, за седем години вече е 2% от парите в обръщение!Еврото е просто една *** валута, една местна на ЕЦБ валута, която със сила се налага на всички народи!Какъв е произходът на парите на ЕЦБ?Дааа, първо ни взеха всички лични данни и се чудя, че още в нашето българско пространство няма млади хора да пообяснят, за какво става дума!Да обяснят, защо нашите уж лични данни са изписани с главни букви, така както се изписват на корпорациите!Един от отговорите е, че така автоматично ние попадаме в задължението да бъдем облагами всяка година, така като корпорациите!Но е много дълго за обяснение и не виждам подръжка в Бг и желание да се разчопли този проблем, който е в основата на подаянията, които ЕС дава на Бг и другите народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още