IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарните избори в Москва - в сянката на масовите протести от 2011 г.

Руските избиратели вече се насочиха към урните днес за първите парламентарни избори след спорния вот преди 5 години

11:50 | 18.09.16 г. 25
<p>
	<span class="Lbl" id="a2.7.1.3.2:CaptionShort_Lbl">Бившият кмет на Москва Лужков гласува на изборите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></p>

Бившият кмет на Москва Лужков гласува на изборите. Снимка: архив Ройтерс

Руските избиратели вече се насочиха към урните днес за първите парламентарни избори, след като спорният вот през 2011 г. предизвиква най-големите протести в управлението на президента Владимир Путин, продължаващо над 15 години, коментира Bloomberg.

Очаква се партията „Единна Русия“, която подкрепя Путин, да излезе от изборите в страната със сериозно мнозинство, а междувременно представителите на изборната комисия се опитват да избегнат безредиците, предизвиквани от широко разпространените твърдения за манипулиран вот преди пет години. Форматът на изборите е променен, като 225 руски народни представители ще бъдат избрани по партийните списъци и още толкова като представители на едномандатните окръзи. Новите регулации обаче ограничават достъпа на местни наблюдатели до вота.

„Осигуряваме равни условия за отворена и лоялна конкуренция между всички участници“, каза Путин в телевизионно изявление, излъчено в цялата страна преди дни. „Убеден съм, че всички искаме достойни, компетентни, енергични и честни хора в държавната Дума“.

Очаква си 63-годишният Путин да се кандидатира отново за президент на изборите през март 2018 г. Обвиненията в манипулирани избори през 2011 г. доведоха до огромни протести, които продължиха до завръщането му обратно в Кремъл през 2012 г. Властите реагираха с нови закони за потискане на опозиционното движение, включително хвърляйки активисти в затвора. Популярността на Путин удари рекордни нива след патриотична вълна в резултат на анексирането на Крим през 2014 г., макар че международните санкции след това помогнаха за потъването на икономиката в рецесия. Въпреки това Кремъл все пак се опитва да предотврати повторни обвинения в измама покрай днешните избори, които може да предизвикат нова вълна от протести срещу Путин.

Първите данни от изборите трябва да излязат в 21:00 ч. московско време, като се очаква най-официалните резултати да станат ясни в понеделник сутрин. Последните социологически проучвания показват, че подкрепата за Обединена Русия се е понижила до 40% от 60% преди 18 месеца, след като руснаците навлязоха в най-дългата рецесия от две десетилетия, провокирана от срива на цените на петрола. Партията спечели около 50% от вота през 2011 г. и 238 места в парламента.

По-рано тази година Путин избра дългогодишния защитник на човешките права – Ела Памфилова, за да ръководи изборния процес, а Русия е поканила и около 500 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той обаче заздрави и ограниченията върху работата на местните наблюдатели върху вота и създаде парламентарна сила от 340 хил. войници в нова Национална Гвардия, като сред задачите им е да потискат масовите демонстрации.

Голос – независима група за наблюдение на руския вот, е трябвало да намали присъствието си спрямо 2011 г. до 3000-4000 наблюдатели заради новите ограничения, заяви председателят ѝ Григорий Мелконянц. Макар че преброяването на гласовете ще бъде сравнително чисто в градове като Москва и Санкт Петербург, където се случиха най-големите протести през 2011 г., „всичко може да се случи“ в региони, където няма наблюдатели, допълва той.

Предварителен доклад на наблюдателната мисия на ОССЕ отбелязва „скромна“ кампания и жалби за „злоупотреба с административни източници“. Приветства се обаче новото лидерство на Централната избирателна комисия, опростената регистрация на партиите и фактът, че независимите кандидати имат право да се включват в изборите.

Въпреки това, предвид малкия брой опозиционни депутати, които вероятно ще бъдат избрани, Путин може да разчита да запази статуквото в парламента, където Единна Русия и три други лоялни партии – комунистическата, националистическата Либерално-демократическа партия и Справедлива Русия, в момента имат всички места в Думата.

„Кремъл се чувства доста спокоен“, казва Николай Петров, професор в Higher School of Economics в Москва. „Ще бъде доволен, ако всички тези четири партии запазят хватката си върху Думата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
Ако си изберем, ЧЕРВЕН ПРЕЗИДЕНТ, НАПРАВО ДА ИЗБИРАМЕ ПУТИН И ЗА БЪЛГАРИЯ ДА Е ПРЕЗИДЕНТ, ЩЕ СЕ СПРАВИ С ПЕЕВСКИ И ЗЛАТЕВ И ОСТАНАЛИТЕ ХОЛДИНГИ . ХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
като БСП В КОСТИНБРОД, С ОМБУСДМАЯ И СЕСТРА ГАЛЕВА В ЕДНО !!! ПОЩАДЖИИКАТА СЪС СРЕДНО СЕЛСКО ОБРАЗОВАНИЕ ЛИ ??? ХАХАНАЛИ ЗНАЕТЕ СТАШИШКО КАКВО ВИ КАЗА ОНЯ ДЕН ,ЧЕ БЕЗ ЕВРОПА, БЪЛГАРИЯ СТАВА ОЛИГАРХИЧНА И ТОТАЛИТАРНА !!!??? АХХАХА ТОВА СТАНИШКО ВИ ГО КАЗВА, НЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ПЕЕВСКИ ЗА ШЕВ НА ДАНС, ЧОВЕКА НА 20 ГОДИНИ ИМАШЕ 200 МЛН.ЛВ И НИКОИ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ОТ КЪДЕ ЛИ СА ТИЯ ПАРИ... МУЛТИГРУП-ЛУКАНОВВ- ОСТАНАЛИТЕ ХОЛДИНГИ, ТИЯ МИЛИЯРДИ КЪДЕ ЛИ СА?? И ЗАЩО И НА КОГО СА??? МНОГО НЕ РАБОТЕЩИ ПАРИ!!! КОЕТО Е МЕКО КАЗАНО АЛЧНО..!!! ЧЕРВЕНИ ФАМИЛИИ НАВСЯКЪДЕ... !!!АЙДЕ АНЕКСИРАЙТЕ БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ И ДА ВИДИШ, ТОГАВА МАКЕДОНЕЦА ДАЛИ ЩЕ ТИ РАЗБИВА ПАМЕТНИЦИТЕ, НО ТО ТОГАВА НЯМА ДА ИМАТЕ ТАКИВА, ЩОТО СТЕ ПРОДАЛИ ЦЯЛАТА СИ ИСТОРИЯ НА РУСИЯ !! ЗАЩО .... БОЛНИ МОЗЪЦИ!!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
ааа дам ама за изборите в Щатите за тея двамата под тебе са демократични пхахах хаха. Само облъчват тука с тая Хитлери как ше стане ше стане, а Тръмп е ебба си балъка и ше има 8 *** световна ако той станел случайно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Те и в Щатите са безсмислени, щото се знае как ще преброят бюлетините във Флорида :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Те от Инвестеро са суеверни, за туй не закачат лудите. Ето Тошкова ще затрие това мое съобщение до час, ама на Дутьо не ги пипа. Па мой и да му е фен, знай ли се, то разни люде, разни идеали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
За имитация на някакви права и на демокрация, затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
mrynmryn
преди 7 години
Защо си дават парите за избори, безсмислени са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Надявам се време е г-н Попов да вземе някакво решение по " случая Duty Free"Или въпросният потребител по никакъв начин не нарушава правилата на сайта ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
Човека реагира на ПРАСЕТО ЗА ШЕФ НА ДАНС, НА ГРИДЛИТО ДЕ!!!! Твоят, червен *** дето беше 10 години на власт, нищо не направи само пари за фамилията си!!! А ВСИЧКИТЕ СТЕ САМО АЛЧНИ СЕЛЯНИ .. И ТОВА Е!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 17
DutyFree
преди 7 години
да, не ставаш ти, човека е милионер от проектите си, той не е "избран". Сам се е погрижил има къде на ЗАПАД!!! Тука сте само ***, не разбра ли, живеещи на 30-50 години по назад от останалия свят !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още