Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Парламентът на Северна Македония се саморазпусна

В страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори на 12 април

Парламентът на Северна Македония се саморазпусна

Снимка: БГНЕС

Парламентът на Северна Македония прие два ключови законопроекта за прокуратурата и отбраната преди да се саморазпусне, откривайки пътя за предсрочни избори, предават световните агенции.

„Мисля, че всички решения, които взехме в този парламент, бяха в интерес на нашите граждани“, каза председателят на парламента Талат Джафери по време на последното заседание на 120-местната камара днес.

По-рано през деня 80 депутати, минималния необходим брой за приемането му, подкрепиха закона за прокуратурата, който управляващите социалдемократи се надяват да убеди Европейския съюз да насрочи дата за започване на преговори за присъединяване.

Решението на ЕС от 29 октомври за спиране на преговорите за присъединяване със Скопие накара социалдемократите да насрочат предсрочни избори на 12 април.

Общо 80 депутати подкрепиха и законопроект за отбраната, който да приведе законодателството на страната в крак с принципите за колективна сигурност на НАТО.

Очаква се Северна Македония да стане пълноправен член на Алианса по-късно тази година, след като 29-ят и последен член на организацията, Испания, ратифицира протокола за присъединяване. Очаква се това да се случи до средата на март.

Още по темата
Северна Македония получи протокол за присъединяване към НАТО преди една година след споразумението със съседна Гърция за промяна на името.

Днес координаторът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Йован Митревски заяви, цитиран от македонската агенция МИА, че през изминалите три години сегашният парламент е преминал през много премеждия и е преодолял много кризи, но това не му е попречило да вземе истински значими решения, които ще определят бъдещето на държавата.

„На 12 април ни очакват предсрочни избори. Гражданите ще имат възможност да решат кого да подкрепят. Ще се сблъскат две диаметрално противоположни политики – едната на СДСМ, чиято главна грижа са гражданите, и другият избор, който няма да коментирам“, каза Митревски, подчертавайки придобивките за гражданите от проектите на партията му.

Координаторът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски заяви, от своя страна, че през изминалите три години и половина парламентът е преминал през тежка политическа криза и обвини за това непрофесионалната работа и корупцията в редиците на СДСМ.

„Избори ще има на 12 април. Днес слагаме край на заложничеството, в което се намираше държавата“, каза Мицевски и допълни, че СДСМ ще бъде запомнена с катастрофалните си икономически политики, партийните назначения в администрацията и липсата на чуждестранни инвестиции.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Зоран Заев получи мандат за съставяна на правителство в Северна Македония