IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Фицо загуби мнозинството си на парламентарните избори в Словакия

Най-малко осем политически групи могат да спечелят места в новия парламент

11:11 | 06.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Роберт Фицо. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Роберт Фицо. Снимка: архив Ройтерс

Партията на премиера на Словакия Роберт Фицо печели парламентарните избори в страната, сочат почти напълно обработените резултати от вота, но постиженията на опозиционните партии, включително на крайнодесните, ще усложнят формирането на ново правителство, пише Guardian.

Фицо, чиито антиимиграционни възгледи съответстват на тези на съседните Полша и Унгария, печели 28,7% подкрепа - доста над останалите, но по-малко от очакваните 35% според проучвания на общественото мнение. Това сочат данните от обработването на 91% от районите. 

Изборите в Словакия са внимателно наблюдавани от Брюксел, тъй като страната трябва да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през юли. Това означава, че страната ще има по-голяма роля при обсъждането на политиката на ЕС във връзка с бежанската криза.

Партията на Фицо „Смер - социална демокрация“ заложи на комбинация от популярни ходове, като безплатни превози с влак на студенти и пенсионери, и несъгласието с приемането на бежанци, в опит да си осигури трети мандат, след като управлява в периодите 2006-2010 г. и 2012-2016 г.

Резултатите показват, че най-малко осем политически групи могат да спечелят места в новия парламент.

Фицо, който се надяваше да управлява само с един по-малък коалиционен партньор, заяви, че изграждането на нова коалиция в един силно фрагментиран парламент ще отнеме време и ще бъде трудна задача, като се имат предвид “много сложните” изборни резултати.

“Като партия, която спечели изборите, сме длъжни да се опитаме да изградим едно смислено и стабилно правителство”, коментира Фицо пред репортери. “Това няма да бъде лесно, казвам го съвсем ясно”.

Фицо, който отхвърля мултикултурализма като “фикция”, обеща никога да не приема квотите за разпределяне на бежанците в ЕС, които пристигат в Гърция и Италия от Сирия и други страни.

Словакия има малко мюсюлманско малцинство, а като цяло през територията на страната не е преминал голям брой бежанци.

Противниците на Фицо го описват като популист, който пренебрегва необходимостта от реформа в образованието и здравеопазването. Въпреки това повечето опозиционни партии в страната са съгласни с твърдите позиции на Фицо по отношение на мюсюлманските имигранти.

Ако Фицо не успее да събере кабинет, група дясноцентристки партии може да се опита да формира широка, но вероятно нестабилна коалиция срещу него, повтаряйки случилото се през 2010 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още