IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Хашим Тачи спечели парламентарните избори в Косово

Хората и партиите изпратиха на света посланието, че демокрацията в страната работи, посочи министър-председателят

12:10 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Партията на Хашим Тачи спечели парламентарните избори в Косово

Политическата партия на косовския премиер Хашим Тачи спечели вторите парламентарни избори след обявяването на независимост от Сърбия, обещавайки да подобри стандарта на живот на една най-бедните държави в Европа.

Демократическата партия на Косово си осигури 31% от вота при 94 на сто преброени бюлетини, предава Bloomberg. Непосредствено след нея остана водената от кмета на Прищина Иса Мустафа Демократическа лига на Косово с 26%. Избирателната активност бе 43 на сто.

Със своята безработица от 35 на сто Косово се стреми да привлече чуждестранни инвестиции, които да подобрят основните му икономически показатели. Същевременно Прищина трябва да заздрави и отношенията си със Сърбия, което ще проправи пътя и на двете страни към евентуално присъединяване към Европейския съюз на по-късен етап.

"Всички хора и всички партии изпратиха на света посланието, че демокрацията в Косово работи", посочи Тачи, който ще започне третия си мандат, ако успее да сформира нова коалиция. "Ще продължим напред, за да развиваме страната ни", допълни той.

Националистическото движение "Самоопределение" на Албин Курти зае третото място с 14%, следвано от Алианса за бъдещето на Косово с малко под 10 на сто.

Сръбската листа – една от партиите, представляващи етническите сърби в Косово, които са по-малко от 10 на сто от цялото население от 1,8 млн. души, постигна 3 на сто.

Местните власти съобщиха, че гласуването е преминало без големи сътресения. Известен брой етнически сърби не са могли да гласуват в няколко избирателни секции в централната част на Косово, тъй като са имали само сръбски документи за самоличност, съобщи сръбската държавна телевизия RTS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още