IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред бизнеса в развиваща се Европа леко се подобряват

Най-добри са перспективите за икономическо развитие в Русия, Румъния и Полша, най-силен ръст отчита Словения, а Унгария остава последна въпреки подобрението

16:16 | 06.02.13 г.
Перспективите пред бизнеса в развиваща се Европа леко се подобряват

Бизнес климатът в развиваща се Европа се е подобрил леко през януари за пръв път от април 2012 г., след като инвестиращите компании погледнаха по-оптимистично на икономическата перспектива пред региона, съобщи Ройтерс, като се позова на изследване на австрийската банка Oesterreichische Kontrollbank Aktiengesellschaft (OeKB).

Индексът за бизнес климата в Централна и Източна Европа на банката, обхващащ около 400 базирани в Австрия директни инвеститори, е нараснал до 17 пункта от 14 през октомври.

Инвеститорите са по-добре настроени за перспективите пред икономическото развитие през следващите 12 месеца в 9 от 12-те страни, обхванати в изследването, като в най-голяма степен това важи за Русия, Румъния и Полша, се посочва в съобщението.

В него се подчертава, че инвеститорите са по-големи оптимисти за перспективите пред Румъния, където политическата стабилност нарасна след изборите през декември, отколкото за България, която ще проведе парламентарни избори през тази година, отбелязват от Ройтерс.

Русия и Полша са с най-благоприятни показатели за бизнес климата, докато Унгария остава на последното място въпреки подобряването на показателя до -2 пункта.

Най-рязък ръст е отчетен в Словения, която е прибавила 12 пункта към индекс, отчитащ бизнес климата, до +7, след като в предишното изследване бе загубила 14 пункта. Тогава инвеститорите очакваха рязко влошаване на икономическото положение в държавата-членка на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още