Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Пиер Московиси: Гърция трябва да понижи целите си за бюджетния излишък

По време на своето посещение в Атина, Московиси призна, че нивото на първичните излишъци не е реалистично

Пиер Московиси: Гърция трябва да понижи целите си за бюджетния излишък

Гръцкият премиер Алексис Ципрас (в близък план) разговаря с еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Целите за бюджетните излишъци, наложени от кредиторите на Гърция като част от спасителните условия за справяне с икономическата нестабилност в страната, не са реалистични и ще трябва да бъдат променени, смята европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Euractiv. 

Още по темата

След осем години на изтощителна политика на строги икономии Гърция излезе от спасителната си програма през август 2018 г. и оттогава нейните финанси са подложени на засилен надзор, като целта е да постигат първичен излишък от 3,5% всяка година до 2022 г.

По време на своето посещение в Атина Московиси призна, че нивото на първичните излишъци не е реалистично и то трябва да бъде понижено в някакъв момент.

„Тези излишъци не бяха наложени от Европейската комисия“, сподели Московиси, визирайки по-скоро Международния валутен фонд (МВФ) и бившия германски финансов министър Волфганг Шойбле.

Темата за преразглеждане на бюджетните излишъци на Гърция беше повдигната наскоро и от кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на ЕК Манфред Вебер.

Вебер заяви, че ако бъде избран за ръководител на изпълнителното звено на Европейския съюз (ЕС), той ще проучи възможността за преразглеждане на целите за гръцкия бюджетен излишък.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани