IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Piraeus Bank продаде поделението си в Румъния

Банката продължава с опитите да си осигури свеж капитал

15:38 | 18.04.13 г.
Piraeus Bank продаде поделението си в Румъния

Гръцката банка Piraeus Bank е постигнала сделка за продажба на поделението си в Румъния ATEbank. Стойността на продажбата е 10,3 млн. евро, а купувач е предприемачът Доринел Умбрареску, пише Ройтерс.

Срещу сумата бизнесменът ще получи 93,3 на сто от капитала на ATEbank.

Продажбата е част от усилията на Piraeus да стабилизира баланса си. Банката е представила план за рекапитализация със 7,3 млрд. евро, като заради липса на кворум на общото събрание тази седмица акционерите трябва да го обсъдят през следващата.

Днес на общо събрание се явиха едва 16,1 на сто от акционерите, като за одобрение на плана са нужни поне 50% от гласовете им. При повторното общо събрание след седмица решения ще могат да се взимат и от 20% от всички акционери.

На този етап отсъствието на големи акционери от събранието не може да се приеме като категоричен знак, че те няма да подкрепят плана на ръководството. При гръцките компании е често срещано явление общите събрания да се отлагат по два-три пъти преди да се стигне до решение, пише enet.gr.

Намеренията на Piraeus са да се направи увеличение на капитала. В подобна ситуация са и други гръцки банки, които трябва да си осигурят свеж капитал. Четирите най-големи финансови институции в Гърция ще трябва да си осигурят 27,5 млрд. евро, за да достигнат наложените от регулаторите изисквания за капиталова адекватност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още