IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Piraeus купува гръцкото подразделение на Societe Generale за 1 млн. евро

Сделката се очаква да приключи до края на годината

09:10 | 20.10.12 г.
<p>
	Сделката ще стопи печалбата за третото тримесечие на френската банка, но няма да се отрази на капитализацията й. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката ще стопи печалбата за третото тримесечие на френската банка, но няма да се отрази на капитализацията й. Снимка: Ройтерс

Societe Generale продава гръцкото си подразделение Geniki на Piraeus Bank за 1 млн. евро, съобщи The Wall Street Journal.

Сделката се очаква да приключи до края на годината, като френската банка ще трябва да инвестира около 444 млн. евро, за да се измъкне от гръцките си вложения.

Société Générale ще трябва да направи капиталова инжекция от 281 млрн. евро в Geniki, както и да придобие облигационен заем от 163 млн. евро, емитиран от Piraeus.

Френската финансова институция предупреди, че сделката за гръцкото й подразделение вероятно ще намали печалбата й с около 100 млн. евро. Тя обаче няма да се отрази на капитала от 1 ред на банката.

В края на юни капиталовата адекватност на Societe Generale беше 9,9%, припомня изданието.

Тази седмица друга френска банка - Crédit Agricole, съобщи, че се е съгласила да продаде гръцкото си звено - Emporiki, на Alpha Bank за символичната сума от 1 евро.

Двете големи френски банки инвестираха в Гърция през последните 10 години с надеждата, че ще получат достъп до обещаващ регион, тъй като икономиката на страната нарастваше почти двойно по-бързо, отколкото на другите държави в Европейския съюз.

Освен това банките не виждаха валутни рискове, тъй като Гърция се присъедини към единната валута.

Вместо това, след като дълговата криза помете Европа, гръцките инвестиции на френските банки се превърнаха в тежко бреме.

И двете сделки поставят основите на процеса по широка консолидация на банковия сектор в Гърция.

Политиците в южната ни съседка отдавна обсъждат необходимостта от сливането на банки, за да се заздравят и да издържат на икономическите проблеми, с които се сблъска страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още