IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев запозна естонския бизнес с условията за инвестиции в България

Селското стопанство, производството на храни, високите технологии и туризмът могат да събудят интерес за инвестиции у естонски компании, смята президентът

19:09 | 13.09.13 г. 4
Плевнелиев запозна естонския бизнес с условията за инвестиции в България

Президентът Росен Плевнелиев представи пред естонския бизнес макроикономическите показатели и условията за инвестиции в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В естонската столица Талин държавният глава разговаря с председателя на Естонската търговско-промишлена палата Тоомас Луман и с Управителния съвет на палатата.

Селското стопанство, производството на храни и високите технологии, бяха посочени от президента като сектори, които могат да представляват интерес за инвестиции от страна на естонските компании. Туризмът и развитието на индустриалните зони също са области, които България развива и в които има възможност за реализацията на бизнес проекти. През последните години страната ни развива целогодишен туризъм - морски и планински, включително ски-туризъм, екологичен, спа и селски туризъм, отбеляза президентът.

Плевнелиев посети Демонстрационен център по информационни и комуникационни технологии и Центъра на НАТО за високи постижения в киберсигурността.

"В областта на киберсигурността България може много да допринесе за колективната сигурност в рамките на НАТО и се надявам, че страната ни ще намери силна специализация в Алианса", коментира държавният глава, след посещението си в Центъра на НАТО по киберсигурност. По думите му българският талант в областта на информационните и комуникационните технологии може успешно да бъде използван за реализацията на един много смислен отбранителен приоритет и да добави стойност към колективната система за защита на Алианса.

Президентът изрази надежда България да се присъедини към 11-те страни от НАТО, които работят заедно по стратегически направления за Алианса в Центъра по киберсигурност в Талин. "Длъжни сме да изграждаме способностите си и да работим интегрирано с партньорите си от Алианса", подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът отново призова за интегриран подход и политическа воля за ускореното въвеждане на електронното управление в България. Според държавния глава не е нормално в България години наред да се говори за електронно правителство, да има три различни институции, които се занимават с електронните услуги за гражданите и все още да няма интегриран подход, който да води до конкретни резултати.

"Достъпът на гражданите до електронни услуги вече е елементарно човешко право и сме длъжни да им го осигурим", категоричен беше президентът, като припомни и успешния естонски пример.

Според Плевнелиев по този начин гражданите ще възстановят доверието си в институциите и ще повярват в собствената си държава. "Крайно време е за по-малко приказки и повече работа", категоричен беше още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Ако нашият "бизнес краде от държавата косвено или пряко" тогава чуждия слага безлезници на дървавата и я заключва в подземието на сградата мин съвет и я оставя гладна и жадна с години, експлоатира българските граждани и от двете посоки и като работници и като потребители бие ги със свободния пазар и през ръцете и през пормонето излиза и влиза/за тях гранизи няма - затова създодоха СТО/ през границата ни с куфари пари, пере , подкупва, насилва, ослажда се, ояжда се, експлоатира природни ресурси и хора , да хора децата ни и всички останали и когато открият някой по-наведен и от нас и с повече потенциал прости си тръгват и дори не връщат ключа от тъмницата в която са затворили родината ми!Това са те - чуждите "инвеститори" и престъпници - международни престъпници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"инвестициите" на чужди компании в РБ не са важни"Напротив Кан! Напротив ...много важни са! Нашия, така наречен бизнес в огромното си мнозинство краде през държавата /пряко или косвено/. За да има какво да се краде, трябва някой да създава и гради. Така че, ако не са чужди компании, просто не виждам кой може да създава и гради у нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 10 години
"инвестициите" на чужди компании в РБ не са важниважни са протекциите на държавата към собствените си граждани, а това РБ не правиНапротивРБ излага на показа задните части на всеки един българин и се моли за желаещи да "инвестират" тамКолко жалки са нашите политициКак те необразование и *** български селяни са превърнаха в 1ви "либерали" и "реформатори". Това което Фридман измисли 46г се отрича от напредничевите умове навсякъде по светаТолкова жалка не съм виждал България никъде през вековетеЖалко за нас българи - те / неолибералите/ ще постигнат целтта си - ще изтрият от земята нашето племе наречено българи, съществуващо хилядолетия. Това което византиици, ромеи, османци, кръстоносци, фашисти не са постигнали Либералите чрез нашите политици ще успеят - ще изчезне племето вековноИ всеки един от нас ще е виновен за товаНие им позволяваме да ни отнемат свободата и правата всеки ден. Криещи се зад СТО, ЕС, Правителство, Депутати, Партии, Неправителствени и т.н. Жалко че не го р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ххаха "високите технологии". баш естония ли се мъчиш да излъжеш.. сигурно тайно му са се подсмихвали като си е тръгнал. или направо са се хилили необоздано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още