IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски изисквания при стрес тестовете за четирите най-големи гръцки банки

Вторите стрес тестове на Централната банка на Гърция са показали, че на кредиторите от южната ни съседка ще им трябват около 5 млрд. евро допълнителен капитал

12:14 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-ниски изисквания при стрес тестовете за четирите най-големи гръцки банки

Международните кредитори на Гърция са приели по-ниско ниво на покритие на капитала от първи ред за четирите най-големи банки в страната - National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank – в размер на 8%.

Заемодателите ще трябва да изпълнят изискването за капиталова адекватност, ако искат успешно да преминат стрес тестовете, осъществявани в момента от Европейската централна банка, споделя пред Ройтерс банкер, запознат с разговорите.

Атина настояваше коефициентът на адекватност на капитала от първи ред да бъде намален до 8% от 9-те процента, който останалите европейски банки трябва да изпълнят. По-ниско ниво на покритие в стрес тестовете би означавало, че банките ще трябва да си набавят по-малко капитал, ако бъде необходимо, за да ги преминат.

Преди дни Ройтерс съобщи също, че вторите стрес тестове на Централната банка на Гърция са показали, че на четирите големи банки в южната ни съседка ще им трябва около 5 млрд. евро допълнителен капитал.

Сумата за всяка една банка трябва първо да бъде одобрена от тройката кредитори, които наблюдават как страната се движи със спасителната си програма.

Централната банка на Гърция извърши втора проверка за състоянието на балансите на четирите най-големи банки, за да разбере дали рекапитализацията им за 28 млрд. евро, извършена миналата година, е способствала за абсорбирането на бъдещи шокове, след като статистиката показа, че лошите кредити продължават да се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още