IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата недалновидност в Румъния не прекъсна ръста на борсата в Букурещ

Индексът BET, който включва 16-те най-търгувани акции на Букурещката фондова борса (BVB), е нараснал с почти 20% през първите шест месеца на годината

18:12 | 20.08.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Политическата недалновидност в Румъния не прекъсна ръста на борсата в Букурещ

Половин година след приемането на Наредба №114 Букурещката борса напълно възстанови катастрофалните загуби, вследствие на най-противоречивия нормативен акт за последните години в страната. След период на силно понижение в началото на годината фондовата борса преобърна негативната посока, а последвалият силен ръст нареди пазара сред най-печелившите в Централна и Източна Европа през първата половина на годината. В края на юни основният борсов индекс (BET) завърши на ниво от 8814,27 пункта, което формира ръст от 19,4% за първото полугодие. Индексът BET-TR, който включва дивидентите, реализира ръст от 29,8% и достигна нов исторически връх от над 14 000 пункта в края на полугодието, заяви за Investor.bg Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

Силно негативните настроения, свързани с множеството неочаквани мерки за налагане на данъчна тежест върху банковите институции, телекомуникационните и енергийните компании, бяха преодоляни, след като правителството преосмисли действията си и впоследствие промени Наредба №114 в посока на по-смекчени данъчни ставки за банките и енергийните компании. Не по-малко важен фактор за силния ръст през първата половина на годината бяха значителните дивидентни плащания (около 10% средно за пазара) от страна на водещите компании. От друга страна Румъния е свързана с възходящата тенденция на международните пазари, като някои от тях достигат нови върхове.

Каунджиев припомня, че в началото на годината, когато Румъния пое председателството на Съвета на ЕС, правителството в Букурещ бе остро критикувано от Европейската комисия заради спорната съдебна реформа и забавянето на реформите изобщо. Освен това Европейският парламент прие резолюция, в която беше изразено силно безпокойство от политическата обстановка в страната, обхваната от масови протести срещу управляващите миналата година. Недоволството на румънците от влошената обстановка доведе до загуба на изборите за Европейски парламент от страна на управляващата партия на социалдемократите. След загубата на вота, в края на май румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че ще се откаже от спорните съдебни реформи, давайки знак за промяна в посоката на нейната партия, след като дългогодишният ѝ лидер Ливиу Драгня бе вкаран в затвора.

Ръстът на пазара изглежда все по-устойчив, особено на фона на промяната в политическата конюнктура и скорошните индикации за това, че управляващата социалдемократическа партия е преосмислила своята икономическа политика и обмисля пакет от мерки, които правителството се очаква да приеме в следващите месеци. Министърът на финансите Еуген Теодоровичи коментира, че дълго време темата за капиталовите пазари е била изоставена на ниво политическа класа, но той ще се опита да промени това в близко бъдеще. Според финансовия министър целта на правителството ще е да се регистрират за търговия нови компании, което да стимулира развитието на пазара, така че борсовата активност да отговори на критериите на MSCI за развиващ се пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Да можеше да сме като румънците!!!Вместо това, както тръгнахме еднакво в ЕС, вървим в обратни посоки. Тръгнахме с индекс 39 на БВП на човек от население при ЕС=100. Днес те са с индекс64, ние с 49. И това е защото обърнаха внимание на институциите и борбата с корупцията. Е, на Борисов и ГЕШЕФТ тази борба няма да се хареса. Даже Борисов последен "поздрави с признание" Кьовеши от страните от ЕС, след като не й обръщаха внимание си меглена кунева (мисис йес, когато тя беше в България). Сега Румъния върви напред, но понеже Нямат Борисов, който да се мазни на Началниците, да ги целува и гняви в безмълвен възторг, не получават такива хвалебствия в доклада на ЕК (Юнкер - все още). Такава е и Полша, която ЕДИНСТВЕНА от бишите соц страни премина в групата на РАЗВИТИТЕ държави, има растеж от 7%, а не 3.1%, с който се хвали борисов. Полша има и развит капиталов пазар, което е най-важното за функциониране на пазарната икономика и получаването на инвестиции, ерго развитие.Хора, четете и мислете!Наш боко само успя да ги упрекне, че власите са му донесли свинската чума. НИВО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
GG-BG
преди 4 години
Да ама НЕ: За него /както той сам се изрази/ "пазарът на череши в Кюстендил е по-важен" от капиталовия пазар!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abc
преди 4 години
Да можеше и нашият МинФин да мисли за БФБ както румънския си колега.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още