IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата сигурност – ключова предпоставка за банковия бизнес в ЦИЕ

2016 г. се очертава като година на консолидация и намаляване на разходите на банките в региона

21:27 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Политическата сигурност – ключова предпоставка за банковия бизнес в ЦИЕ

Банките се нуждаят от политическа сигурност и предвидимост на средата, за да могат да осигурят финансиране за реалната икономика. Това коментираха ръководители на големи банкови групи, присъстващи силно на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), по време на форума на списание Euromoney за региона, който се провежда във Виена.

„2015 г. беше положителна година. Всички страни, освен Украйна и Русия, успяха да отчетат растеж. През миналата година беше регистриран икономически ръст в границата 0,6%-4,3% в региона, като той ще продължи и тази година, макар и с малко по-бавно темпо“, описа изминалата година директорът на италианската банка UniCredit за региона на ЦИЕ Карло Вивалди и направи прогноза за настоящата.

И 2016 г. няма да мине без рискове за банковата система в региона. Сред тях Вивалди посочи евентуалното забавяне на растежа в Европа и наличието на нови геополитически проблеми. Но до момента от UniCredit нямат доказателства, че те ще се случат. Друг риск представлява и Китай, чиято икономика нарасна с най-бавното темпо от 25 години насам. В рамките на конференцията на Euromoney се застъпи тезата, че отслабването на втората по големина икономика в света може да се отрази на растежа в Европа, който, ако отслабне, ще повлече и ръста в ЦИЕ.

Като цяло ръководителите на големите банкови групи са с позитивни очаквания за региона на ЦИЕ през 2016 г. Членът на Управителния съвет на Erste Group Йозеф Сикела посочи потенциала на региона за най-голям растеж в Европа сред останалите западни страни. Той коментира и друг риск пред банковите операции през 2016 г., който е свързан с правителствата и водените от тях политики.

„Те могат да създадат опасности за стабилността в региона“, заяви Сикела.

„Настоящите правителства в ЦИЕ и мерките, които приемат, се отразяват на операциите ни“, коментира и главният изпълнителен директор на австрийската Raiffeisen Bank International Карл Севелда. „Ние оперираме на 14 пазара и имаме 14 заплахи. Изплашени сме от тенденциите в ЦИЕ и то от политическите. Когато се обявяват нови избори, това не е добре за нас. Последните примери са от Унгария, Хърватия, Полша, Австрия. Винаги преди избори се представя нов данък за банките или се говори за решаване на проблема с кредитите в швейцарски франкове.“

Севелда призова правителствата да помислят върху това, че „една здрава и стабилна икономика се нуждае от здрави и стабилни банки“.

Ръководителите на основните банкови групи, опериращи в ЦИЕ, обърнаха внимание на нуждата от предвидимост на регулациите и политическата среда.

Заместник-главният изпълнителен директор на унгарската OTP Bank Лазло Волф пък коментира положителните ефекти за икономиките и банките в ЦИЕ от поевтиняването на еврото вследствие на разминаващите се парични политики, водени от Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ.

„Ниският курс на еврото ще държи местните лихви ниски, което ще стимулира вътрешното потребление и износа“, заяви той. „Слабото евро е здравословно за ЦИЕ. И силният долар може да е положителен, но по-скоро за страните, изнасящи горива, като Русия, например“.

Последна актуализация: 21:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още