IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е отворена за инвестиции от Китай

Въпреки напрежението между двете страни около кауза с Huawei, полският външен министър даде сигнал за готовност за партньорство

19:22 | 08.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полша е отворена за инвестиции от Китай, заяви министърът на външните работи, въпреки че отношенията между двете държави се влошиха заради ролята на китайските технологични фирми в 5G мрежата на страната и държавните инфраструктурни проекти, предава Ройтерс.

През януари бивш директор на Huawei беше арестуван в Полша по обвинение в шпионаж. Той твърди, че е невинен.

През юни полският президент Анджей Дуда заяви пред Ройтерс, че се е противопоставил на инвестициите на Пекин в стратегическа инфраструктура, включително пристанища и летища.

Въпреки това министърът твърди, че инвестициите са добре дошли. По думите на Яцек Чапутович Полша е отворена за китайски инвестиции, особено в производството и иновативните сектори. Коментарът той направи по време на визита на китайски топ дипломат във Варшава - държавният съветник Уан И.

Срещата е част от втората сесия на Комисията за междуправителствено сътрудничество между Китай и Полша и е част от едноседмичното посещение на дипломата в Източна Европа, посочва китайското външно министерство. По-късно тази седмица той ще пътува до Словакия и Унгария.

Уан И е призовал Полша и Китай да засилят координацията си по редица въпроси, включително да се възползват повече от транспортната мрежа по Пътя на коприната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 4 години
Полша е отворена за инвестиции от Китай Амчи къ, китайците ши си чупат краката да носят кинти на2-рият най-верен съюзник на янките тъдява........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още