IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша избира президент

Фаворит е настоящият държавен глава Бронислав Коморовски, но подкрепата за него не е достатъчна, за да избегне балотаж

09:12 | 10.05.15 г.
<p>
	Кандидати за президент на Полша в телевизионен дебат на 5 май. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидати за президент на Полша в телевизионен дебат на 5 май. Снимка: Ройтерс

Полските граждани гласуват днес за президент на избори, фаворит на които е досегашният дясноцентристки президент Бронислав Коморовски. В надпреварата участват общо 11 кандидати, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В момента 62-годишният Коморовски губи подкрепа според проучванията на общественото мнение. Поддръжниците му са намалели под 40 процента в последната седмица преди гласуването, при 50 на сто миналия месец. Подкрепата за него все още е далеч повече от тази за останалите кандидати, но недостатъчно, за да се избегне балотаж.

Коморовски беше избран за първи път през 2010 г., след като предшественикът му Лех Качински загина при самолетна катастрофа.

Президентът се ползва с подкрепата на партия "Гражданска платформа", която управлява Полша вече близо осем години. За своите сънародници той е олицетворение на стабилността, което кара поддръжниците на промените да се насочат към някой от конкурентите му, всички от които са противници на либералната и проевропейска политика на правителството, коментира АФП.

За основен опонент на Коморовски е смятан консервативният юрист Анджей Дуда, кандидат на опозиционната консервативна партия "Право и справедливост". Подкрепата за него се запазва под 30 на сто.

Сред останалите деветима кандидати има пет антиевропейски популисти. Само един от тях - 51-годишният пънк-рок музикант Павел Кукиз - получава подкрепата на повече от 5 на сто от гласоподавателите. Добре познатият на поляците музикант, фаворит на противниците на управляващата върхушка, получава подкрепата на повече от 10 на сто от имащите намерение да гласуват.

Сред останалите кандидати има и колоритни личности като сексапилна актриса и телевизионна водеща и бивш производител на водка, който веднъж размаха пистолет на пресконференция.

Магдалена Огурек, 36-годишната кандидатка на Съюза на демократичната левица, има докторат по история, но никакъв политически опит. Явяването й на модно ревю с прекалено разкриващи дрехи също не й помогна да получи доверие. Вместо това се появи страница във Фейсбук "Ще гласувам за Магдалена Огурек, ако си покаже гърдите", събрала стотици членове. Огурек има подкрепата на 3 до 4 на сто от избирателите.

Друг привличащ вниманието кандидат е Януш Корвин-Мике, крайнодесен евродепутат, сравнил ЕС с Третия райх. Миналата година той предизвика възмущение с използването на расистки изрази в парламента.

Януш Паликот, лидер на лява партия, е производител на водка, призоваващ за легализация на марихуаната. Преди няколко години той размаха пистолет и вибратор на пресконференция, в знак на протест срещу предполагаемо полицейско изнасилване.

Поведението на кандидатите осигурява иначе липсващата драма в изборите, за които всички очакват да приключат с преизбирането на Коморовски, отбелязва АП.

Ако никой кандидат не надхвърли границата от 50 на сто днес, балотажът ще се състои на 24 май. Изборите се смятат и за тест на политическите партии преди изборите тази есен.

Полският държавен глава има ограничени правомощия, повечето правомощия са в ръцете на правителството. Президентът обаче е върховен главнокомандващ и силно влияние върху външната политика, има право на законодателна инициатива, както и право на вето върху приетите закони.

Коморовски набляга особено на отбраната, като предупреждава, че отдавна не е имало въоръжен конфликт в такава близост с полските граници, сочейки конфликта в Украйна и демонстрацията на сила на Червения площад вчера, припомня АФП. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още