IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се размина с второ понижение на кредитния рейтинг в своята история

Moody’s намали перспективата до „негативна“, след като я държа „стабилна“ цяло десетилетие

10:06 | 14.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Полша се размина с второ понижение на кредитния рейтинг в своята история, след като Moody’s Investors Service не промени инвестиционната оценка за страната, но понижи перспективата си пред нея заради притесненията на инвеститорите, породени от правителствените политики, пише Bloomberg.

Moody’s намали перспективата до „негативна“, след като я държа „стабилна“ цяло десетилетие. Това означава, че сега шансът в следващите 24 месеца кредитният рейтинг да бъде понижен е 1 към 3.

Дългосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута остава на ниво от А2, което е петото най-ниско инвестиционно ниво и две стъпки по-високо в сравнение с оценката на S&P Global Ratings, която през януари го намали с една стъпка.

Всички освен един от 21 анкетирани от агенцията анализатори прогнозираха, че Moody’s ще свали рейтинга. Повечето от половината смятаха, че от А2, където е от 2002 г. насам, оценката ще бъде свалена. 9 респонденти познаха, че перспективата ще бъде променена на „негативна“.

Като аргументи за решението от Moody’s посочват фискалните рискове, свързани със „значителното“ увеличаване на текущите разходи, както и „подкопаването на инвестиционния климат след насочването към по-непредвидими политики и законодателни промени“.

Срещу управляващата партия Право и справедливост се породи ответна реакция заради опитите й да отстоява влиянието си върху държавните институции след спечелените през октомври парламентарни избори, които преди четири месеца доведоха до първото понижение на кредитния рейтинг на Полша в нейната история.

Новата промяна на правителството, касаеща Конституционния съд, направи по-трудно отхвърлянето на закони, което доведе до безпрецедентна намеса от страна на Европейската комисия.

От началото на годината инвеститорите разпродават полски активи, след като властите въведоха нови данъци за банките, стартираха програма за детски надбавки, която може да изпрати бюджетния дефицит отвъд ограниченията на Европейския съюз, и искаха да накарат чуждестранните банки да конвертират ипотечните кредити, отпуснати в чужда валута.

Moody’s предупреждава, че увеличаващите се политически рискове в страната са негативни за рейтинга й. Въпреки че S&P посочи опасенията си относно независимостта на ключови институции, измежду които централната банка и обществените медии, фокусът се измества към икономиката и перспективите пред бюджета в източноевропейската държава с население от 38 млн. души.

През първото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт на Полша забави растежа си до най-ниското си ниво от 2013 г., напредвайки с 3% на годишна база след годишните 4,3%, регистрирани през последните три месеца на 2015 г.

ЕК очаква полската икономика да се разшири с 3,7% през 2016 г. и с 3,6% през 2017 г., което не би било достатъчно бързо, за да се предотврати нарастването на бюджетния дефицит над 3% от БВП догодина на фона на допълнителните разходи, които се очертават.

Статутът на Полша като място за бягство на трейдърите, които искат някъде да изчакат сътресенията на по-слабо развитите пазари, ерозира. Полската злота беше най-поевтиняващата валута сред тези на развиващите се пазари през април, като изгуби 3% спрямо еврото и 2,4% спрямо долара. От началото на май полската валута поевтинява с 0,6% до около 4,39 за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
не слушкат ли поляците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
не слушкат ли поляците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още