Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Полша стартира програма за намаляване на замърсяването на въздуха

Страната ще насърчи отказа на домакинствата от въглищата за отопление

Полша стартира програма за намаляване на замърсяването на въздуха

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Полша стартира програма за намаляване на замърсяването на въздуха, която предвижда подкрепа за домакинствата в страната да се откажат от въглищата за отопление. За целта правитлеството изтегли заем в размер на 250 млн. евро от Световната банка, става ясно от съобщение на банката.

Заради замърсяването на въздуха, за което допринася и отоплението с въглища, всяка година загиват 46 хил. поляци, сочат изчисленията на международни организации.

Още по темата

Средства по програмата могат да получат живеещите в еднофамилни сгради със стари системи за отопление. Те ще бъдат заменени от по-чисти и енергийно ефективни инсталации, както и ще бъде сменена изолацията на домовете.

Очакванията са, че ще покрие разходите на 3 млн. домакинства в страната за подобряване на енергийната ефективност на домовете им и за подобряване на качеството на въздуха. Това е една от най.мащабните схеми в тази насока в Европа, допълват от Световната банка.

В нея участват полският Национален фонд за защита на околната среда и управление на водите, както и още 16 регионални фонда в страната.

С отпуснатия от Световната банка заем ще се насърчат и усилията на полските власти и за декарбонизацията на икономиката.

Полша от години има проблеми с качеството на въздуха и сред големите замърсители в страната са жилищните сгради, които изгарят нискокачествени горива. Според оценка на Световната банка 80% от замърсяванията са генерирани именно от жилищата.

Досега Световната банка е отпускала подобно финансиране, което да подкрепи усилията за чист въздух в страни като Китай, Индия, Перу, Египет, Чили и Мексико.

Полша се присъедини към Световната банка през 1986 година, а от 1990 година във Варшава заработи и офис на институцията. Досега банката е отпуснала около 16 млрд. долара под формата на заеми за развитие на полската икономика.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Борис Джонсън подготвя алтернатива на ЕС, привличайки в своята орбита Украйна