Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Полша укротява инфлацията с план за намаляване на данъците за 2,4 млрд. долара

С решението правителството ще подкрепи усилията на централната банка

Полша укротява инфлацията с план за намаляване на данъците за 2,4 млрд. долара

Снимка: Bloomberg

Полша временно ще намали данъците върху електричеството, газа и акциза върху горивата в опит да помогне на централната банка да ограничи повишаващите се потребителски цени, които се превърнаха в гореща тема сред електората на управляващата партия, съобщава Bloomberg.

Правителството представи план на стойност 10 млрд. злоти (2,4 млрд. долара), който предполага намаляването на данък добавена стойност върху електричеството и газа за три месеца, започвайки от януари. По-ниският акциз върху горивата ще бъде наложен за пет месеца. Правителството планира още еднократни плащания на около 5 млн. домакинства като компенсация за по-високите цени на храните.

Още по темата

„Реагираме на пазарните предизвикателства, на цените на енергията, които полудяха на глобалните пазари“, заяви заместник министър-председателят Яцек Сасин пред репортери в четвъртък.

Темата за инфлацията попада сред водещите заглавия в Полша, след като енергийният недостиг в Европа доведе до ръст на цените от 6,8% през октомври на годишна база. Тъй като потребителите все повече се страхуват заради нарастващите разходи, правителството се намесва, за да подкрепи усилията на централната банка, която повиши ключовия лихвен процент със 115 базисни пункта до 1,25% през последните два месеца.

Мерките бяха приветствани от някои полски централни банкери. Може би няма да има нужда централната банка да вдига ключовата лихва над 1,5%, заяви един от членовете на комисията по парична политика Йержи Жижински в интервю. Планът ще помогне инфлацията да се върне към целта на централната банка по-бързо от планираното, заяви колегата му Гражина Анципарович.

„Важен фактор е, че правителството се присъединява към централната банка в борбата ѝ с инфлацията“, каза Анципарович по телефона.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
khao до: Setver
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не може, горивата и тока са територия дето не се пипа! Ние ще намалим данъка върху яхти, бегачки и апартаменти !
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А ние кога? Или само ще гледаме как инфлацията ни залива?

Още от Централна и Източна Европа
Ескалацията на санкции придвижва интереса на Русия към Изтока