IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша въведе данък върху супермаркетите

Големите вериги определят данъка като "дискриминационен" и "ксенофобски". Според правителството той ще защити дребните търговци

09:46 | 01.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нов прогресивен данък върху търговията на дребно, наречен "данък върху супермаркетите", определян като "дискриминационен" и "ксенофобски" от основните търговски вериги, работещи в Полша, влиза в сила от днес, 1 септември. Това стана по силата на закон, който в края на юли обяви консерваторът президент на страната Анджей Дуда, предаде AFP.

Новият налог е 0,8 на сто върху оборота на обекти, чиито месечни приходи са под 170 милиона злоти (38,3 милиона евро). За отчитащите приходи над тази граница ставката на данъка ще бъде 1,4 на сто. А дружествата, чиито приходи са под 17 милиона злоти, ще бъдат освободени от новия налог.

Според правителството на партията "Право и справедливост" данъкът "ще гарантира равенството на правата и шансовете за полските дребни търговци", изправени пред големите играчи в сектора, имайки предвид основно големите чуждестранни вериги, които имат силно присъствие в Полша.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
creative
преди 7 години
В големите вериги имаш ли представа какви са надценките след като пишеш ,че малките продават с 30-40 % надценка?Това което ти го продават големите вериги по промоции дори е с надценка от порядъка на 10 - 15 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Никой няма да напусне Полша. Просто ще вкарат тези 1.4% в цените и ще ги вземат от потребителите. Ако някой си мисли, че като увеличени цените на веригите с 1% аз ще отида да пазарувам от дребните търговци които продават с 30-40% надценка, то според мен той е въртоглав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 22
lyusien
преди 7 години
Golemite targovski verigi prosto she napusnat Polsha She sagubat polazite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още