Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Полската опозиция поглежда към Доналд Туск в търсене на проевропейско бъдеще

Очаква се бившият председател на Европейския съвет да се завърне днес начело на либералната партия "Гражданска платформа"

Полската опозиция поглежда към Доналд Туск в търсене на проевропейско бъдеще

Доналд Туск. Снимка: EPA/БГНЕС

Очаква се бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск да се завърне в полската политика в събота, като вероятно ще поеме отново ръководството на основната опозиционна партия, предава Ройтерс.

За мнозина в либералната партия „Гражданска платформа“, за чието основаване помогна Туск, залогът е самото бъдеще на Полша в Европейския съюз.

Изборите през 2023 г. ще определят дали управляващата партия „Право и справедливост“ ще продължи конфликтите си с Брюксел по въпроси като съдебните реформи, които според ЕС подкопават независимостта на съдиите и правата на ЛГБТ-общността.

Някои членове на „Гражданска платформа“ твърдят, че кметът на Варшава Рафал Тшасковски, който изгуби с малко президентските избори през 2020 г., ще даде нов тласък на партията, която според някои анализатори не успява да постигне популярност отвъд основните си избиратели от градовете и средната класа.

Въпреки това мнозина възлагат надежди на опита и международния авторитет на Туск.

„Светът се променя, Полша се променя, поляците се променят, самият Доналд Туск се променя“, коментира депутатът Аркадиуш Мирча, който е част от „Гражданската коалиция“, ръководена от „Гражданска платформа“. Мандатът на Туск в Брюксел е засилил авторитета му в международен план, смята той.

Още по темата
След като изгуби властта през 2015 г., „Гражданска платформа“ гравитира около историческо дъно в обществените допитвания, като остана на трето място след центристката партия „Полша 2050“ на католическия журналист Шимон Холовня.

„Най-голямата опозиционна партия преминава през най-голямата криза в историята си… Много избиратели, които не харесват „Право и справедливост“, не искат да гласуват и за „Гражданска платформа“, коментира Рафал Шведорук, политолог от Варшавския университет. Той допълва, че завръщане на Туск „няма да донесе сериозна промяна“.

Неотдавнашно допитване на института Kantar за телевизия TVN показа, че 60% от поляците смятат, че Туск не трябва да се връща в полската политика или да поема лидерството на „Гражданска платформа“.

Стари врагове

Старият враг на Туск Ярослав Качински също се очаква да бъде преизбран за лидер на „Право и справедливост“ в събота, но той е изправен пред собствени проблеми.

„Право и справедливост“ опитва да покаже, че коалицията ѝ „Обединено право“, която през последно време е разяждана от разделения, е стабилна и може да изпълни пакета от икономически политики „Полска сделка“, който според нея ще повиши жизнения стандарт на повечето поляци.

„Право и справедливост“ дойде на власт през 2015 г. благодарение на обещания за щедри социални разходи, които повишиха жизнения стандарт на много поляци, и сега акцентира на промени в данъчната система в „Полската сделка“, които според нея ще осигурят на повечето служители по-големи разполагаеми доходи.

Но критици в коалицията твърдят, че промените наказват собственици на малък бизнес и средната класа, като трима членове на „Право и справедливост“ напуснаха партията миналата седмица на фона на поредните вътрешни междуособици.

„За съжаление, особено заради икономическото положение по време на пандемията, „Право и справедливост“ се отклонява от икономическата си програма“, коментира Збигнев Гижински, един от депутатите, които напуснаха „Право и справедливост“. Той допълва, че не се обръща достатъчно внимание на несправедливото данъчно облагане на собственици на малък бизнес.

Депутатите от „Право и справедливост“ твърдят, че поредните проблеми са дребни и са просто част от демократичния процес, при който различните мнения са нещо нормално.

„Мисля, че тези съмнения ще бъдат изяснени и проблемите ще бъдат разрешени положително и спокойно. Не виждам заплаха за стабилността на правителството“, казва депутатът от „Право и справедливост“ Аркадиуш Муларшчик.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
„Кофас": Устойчиво възстановяване за европейските икономики и с пандемична вълна